Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Alecta investerar i blå obligation i Belize

Publicerad: 27 januari 2022, 10:55

Den blå obligationen ska stärka arbetet med att bevara havsmiljö och korallrev.

Foto: Tunatura/Getty

Alecta investerar i den blå obligationen Belize Blue Bond som ska bidar till en bättre havsmiljö i Belize.


Karin Tideström

karin.tidestrom@aktuellhallbarhet.se


Alecta investerar 75 miljoner dollar i en blå obligation som ska bidra till bättre havsmiljö i landet Belize i Centralamerika. Obligationen Belize Blue Bond är utgiven av Platinum Securities och är ett lån till staten Belize från den amerikanska miljöorganisationen The Nature Conservancy. 

Genom den blåa obligationen kan Belize sänka sin totala skuldsättning samt frigöra likviditet och kapital som öronmärks för projekt som ska bevara och vårda havsmiljön längs Belizes kust, enligt Alecta.

– Belize är en kustnation som är väldigt beroende av turistnäringen och fiskenäringen. De åtgärder som är aktuella i projektet hjälper till att bevara den havsmiljö som som är så central för landets ekonomi, säger Ulrika Torell, portföljförvaltare på Alecta.

Fördelen med projektet är att det är långsiktigt och att har en bred impact, i stället för att bestå av punktinsatser, menar hon.

– Påverkan sker på bred front. Det handlar om avsättningar under 20 år som stärker Belize ekonomi och därmed ger ett starkare utgångsläge för miljön. 

Det här är en metod som skulle kunna användas i högre utsträckning, enligt Ulrika Torell.

– Ett land får hjälp med genomförandet av en miljöorganisation som har kunskapen och av ett annat land som hjälper till att stärka kreditvärdigheten. Därmed blir det möjlighet även för investerare som Alecta att kunna vara med, säger Ulrika Torell. 

 

 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev