Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Alecta om Tariq Fancy-debatten: Hållbara fonder fyller viktig funktion

Publicerad: 10 september 2021, 11:30

Carina Silberg, chef för ägarstyrning och hållbarhet på Alecta.

Foto: Evelina Carborn

Kritiken mot hållbara investeringar och den växande marknaden för så kallade hållbarhetsfonder är missriktad, anser Carina Silberg, chef ägarstyrning och hållbarhet Alecta.


Ämnen i artikeln:

Hållbara AffärerGröna Investeringar

Bolagen måste ställa om sin verksamhet för att vi ska nå målen i Parisavtalet nu, inte sen. Globala regleringar låter tyvärr vänta på sig och tills reglerna är på plats har finanssektorns hållbarhetsomställning en viktig roll att spela. Så kan man kortfattat beskriva den replik som Carina Silberg, chef ägarstyrning och hållbarhet Alecta, skriver i dag i Svensk Dagbladet gällande diskussionen om den före detta Blackrockförvaltaren Tariq Fancys kritik mot branschens löften om hållbara investeringar. 

Läs mer om Tariq Fancy-debatten

Kritiken inifrån Blackrock – ”Hållbara investeringar är en bekväm fantasi” 

”Alla fonder märkta med 'hållbarhet' kommer inte automatiskt att generera bättre avkastning. Men ju större de växer sig, desto tydligare signal skickas till stater, bolag och långivare att det är attraktivt att verka hållbart. Det går inte i en handvändning, men över tid kommer de bolag som presterar väl vad gäller hållbarhet få lättare att anskaffa kapital och därigenom förutsättningar för att fortsätta växa och stärka sin aktiekurs”, skriver hon vidare. 

I texten konstaterar hon också att frågan om hur hållbarhet verkar tillsammans med avkastning redan i dag avspeglar sig i hur framgångsrika företag som Volvo, Daimler och SSAB tack vare framskjutna hållbarhetspositioner ”har stor potential att vara fortsatt goda investeringar den dag globala, eller hårdare, regleringar kommer.”

Läs repliken i Svenska Dagbladet 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.