onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

AP-fondernas svar på Naturskyddsföreningens kritiska rapport

Publicerad: 8 mars 2021, 10:20

Avyttring är en allt viktigare strategi för de svenska AP-fonderna.

Foto: pidjoe

Förra veckan kritiserades de svenska AP-fonderna av Naturskyddsföreningen för fortsatt ägande av fossilbolag. Nu svarar AP-fonderna på Aktuell Hållbarhets Linkedin-post.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Förra veckan skrev Aktuell Hållbarhet om Naturskyddsföreningens rapport där AP-fondernas strategi att fortsätta äga fossilbolag för att påverka företagen genom dialog kritiserades. Aktuell Hållbarhets artikel har nu fått flera reaktioner från berörda AP-fonder, bland annat genom svar på Linkedin.

– Jag är tvärtom positivt överraskad över de steg som de europeiska oljebolagen har tagit de senaste åren. Shell, BP, Total, Eni med flera har alla gjort långtgående åtaganden och påbörjat sin omställning. Är det perfekt? Nej, långt därifrån – men nu hänger det också på att vi slutar att förbruka olja brett i hela samhället och globalt, skriver till exempel John Howchin, generalsekreterare på AP-fondernas etikråd, till Aktuell Hållbarhet. 

Ossian Ekdahl är chef för aktivt ägarskap på Första AP-fonden. Han skriver att Första AP-fonden faktiskt gjort avinvesteringar av fossil energi och att detta nu ger fonden mindre möjligheter att påverka bolagen direkt.

– Första AP-fonden gjorde en avinvestering av fossil energi förra året eftersom vi anser att klimatrisken i dessa bolag blivit för hög. Av rapporten framgår också att Första AP-fonden röstar på betydligt färre aktieägarförslag. Det beror naturligtvis på att vi inte äger bolagen längre. Tyvärr blir vår möjlighet att påverka lägre när vi inte äger. Vi stöder Parisavtalet på andra sätt i stället, skriver han. 

Christina Olivecrona, senior hållbarhetsanalytiker på Andra AP-fonden, berättar att fonden i december förra året ställde om portföljen av internt förvaltade globala aktier och företagsobligationer så att den ligger i linje med Parisavtalet. 

– Det innebar att vi minskade koldioxidavtrycket från globala aktier och företagsobligationer med 70 procent jämfört med förra året, skriver hon.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev