söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

AP7 svartlistar sju nya bolag

Publicerad: 9 december 2021, 10:41

Fem bolag förknippade med kol samt ytterligare två bolag adderas nu till pensionsfonden AP7:s svarta lista. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Med sju nya bolag varav fem är förknippade med kolutvinning uppgår Sjunde AP-fondens svarta lista nu till 93 bolag.

Ämnen i artikeln:

Klimatanpassning

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Sjunde AP-fonden, AP7, har uppdaterat sin svarta lista där sju nya bolag ingår. Fem av bolagen är kolbolag, som svartlistades till följd av den utvecklade svartlistningsmetoden baserad på Parisavtalet. Totalt är nu 93 bolag svartlistade.

”Vi driver i samtliga ägarstyrningsprocesser på för en implementering av Parisavtalet. Vi vill verka för att bolagen ställer om sina verksamheter och minskar utsläppen. Framförallt som ägare i bolagen, men om bolag motarbetar Parisavtalet utan ambition att förändra sitt beteende svartlistar vi dem”, säger Mikael Lindh Hök, kommunikationsstrateg på AP7 i ett mejl till Aktuell Hållbarhet.

Fonden svartlistar sedan december 2020 bolag med stor absolut klimatpåverkan inom kolproduktion och kolkraft som har expansionsplaner för sin fossila verksamhet. Under 2021 utvecklades metoden ytterligare baserat på att bolagen bedöms motverka tvågradersmålet i Parisavtalet genom storskalig kolverksamhet med expansiva planer.

De fem kolbolag som svartlistas är China Power International Development Ltd, China Shenhua Energy Company Ltd, Huadian Power International Corp Ltd, Shanxi Lu'An Environmental Energy Development Co Ltd och TBEA Co Ltd.

Dessutom svartlistas Wärtsilä Oyj Abp för involvering i produktion av komponenter till kärnvapen samt Ratch Group Public Co. Ltd baserat på bristande hantering av mänskliga rättigheter och kompensation i samband med ett kollapsat vattenkraftverk i Laos.

Läs den svarta listan

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev