lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Avhandling: Dags att gå vidare från gröna obligationer

Publicerad: 24 mars 2021, 11:08

Gröna obligationer har revolutionerat finansmarknaden. Nu är det dags att gå vidare, enligt en ny avhandling. Foto: Leestat

Finansmarknaden har den senaste tiden fått ett antal nya instrument för att göra hållbara investeringar. Det är viktigt att den utvecklingen fortsätter, konstateras det i en ny avhandling.


JR


Gröna obligationer var revolutionerande när de kom. För att klara den nödvändiga hållbara omställningen krävs dock att fokuset inte bara ligger på gröna obligationer, utan att utvecklingen av nya instrument och processer fortsätter.  Det är en av slutsatserna som Kristna Forsbacka gör i en ny licentiatavhandling vid Luleå Tekniska Universitet.

Den senaste tiden har vi sett nya finansiella instrument som transition-obligationer och hållbarhetslänkade obligationer. Transition-obligationer avser verksamheter som inte omedelbart kan ställa om till grönt, men som kan bli ”grönare”, och hållbarhetslänkade obligationer är obligationer där räntan kan justeras beroende på om man uppnår vissa hållbarhetsmål.

– Om vi ska uppnå Parisavtalets mål krävs att ”bruna” verksamheter ställer om och blir gröna, eller i vart fall grönare. Gröna obligationer har haft avgörande betydelse för utvecklingen av finanssektorns gröna omställning. De har skapat en bra grundstruktur. Marknaden fortsätter nu att utveckla nya innovativa produkter, och det är viktigt att den utvecklingen fortsätter, säger Kristina Forsbacka till Aktuell Hållbarhet.

Kristina Forsbacka konstaterar att undersökningar visar att gröna obligationer inte är tillräckligt för att flytta kapital i den omfattning som krävs för att uppnå klimatmålen.

– Jag tror att man kommer att gå vidare från att investera enbart i specifikt gröna projekt, så som man gör med gröna obligationer, och mot ett bredare sätt att se på hållbarhet. Utvecklingen kommer att gå i riktning mot att straffa det som är brunt. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev