Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Banker och fastighetsbolag: Taxonomin slår undan gröna obligationer

Publicerad: 3 december 2020, 09:47

De föreslagna energikriterierna i EU:s kommande taxonomi riskerar att slå hårt mot marknaden för gröna obligationer, menar företrädare för banksektorn och fastighetsbranschen.


EU-kommissionens förslag på den kommande taxonomin slår orättvist mot den svenska fastighetsbranschen och riskerar att omkullkasta den svenska och nordiska marknaden för gröna obligationer. Det menar ett tiotal fastighetsbolag och Svenska Bankföreningen, som i ett brev till regeringen varnar för de risker de ser med taxonomin.

Som Aktuell Hållbarhet berättade tidigare i veckan gör den föreslagna energiklassificeringen i taxonomin det svårare för svenska fastigheter att klassas som gröna än för fastigheter i många andra europeiska länder. 

”Den befintliga svenska och nordiska marknaden för gröna obligationer, som huvudsakligen består av fastighetsbolag, bedöms påverkas negativt av det nya förslaget på Technical Screening Criteria (”TSC”) i EU: s taxonomiförordning. De föreslagna ändringarna av befintliga byggnader (EPC A) skulle minska mängden tillgängliga gröna tillgångar för fastighetsbolag, kommuner, regioner och finansiella institutioner”, skriver företrädarna för fastighetsbolagen och banksektorn.

– Förväntningarna från banksektorn är att taxonomin ska styra gröna investeringar och på sikt ersätta exempelvis Green bond principles. Fastighetssektorn utgör en väldigt stor del av marknaden för gröna obligationer och för oss innebär det i dagsläget lite billigare finansiering. Framför allt kan det inte ha varit avsikten att regelverket ska innebära olika trösklar i olika länder, säger Åsa Bergström, ekonomi- och finanschef på Fabege som undertecknat skrivelsen till regeringen, till Aktuell Hållbarhet.

Läs skrivelsen om taxonomin till regeringen

 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.