Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Centern vill ändra banksekretessen – ”Fossila investeringar ska bli offentliga”

Publicerad: 5 september 2022, 09:18

Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

Foto: Henrik Montgomery

Av enkätsvar på frågor om hållbara investeringar framgår att Centerpartiet som enda riksdagsparti vill lätta på banksekretessen för att lättare ställa banker till svars för utlåning till fossil verksamhet.


Ämnen i artikeln:

VeckobrevCenterpartietModeraternaKristdemokraternaVänsterpartietMiljöpartietLiberalernaInvesteringarGröna Investeringar

Som enda riksdagsparti vill Centerpartiet lätta på banksekretessen så att banker ska kunna ställa till svars för utlåning till fossil och klimatskadlig verksamhet. Det framgår av en enkät som Klimataktion skickat till alla åtta riksdagspartier.

”För att vi ska uppnå klimatmålen och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader behöver hela samhället ställa om, inte minst finansmarknaden och bankerna, har en nyckelroll i den omställningen”, skriver partiet i en kommentar till sitt jakande svar.

I enkäten ingår fem frågor på temat hållbara investeringar. Centerpartiet är det enda parti som har vad organisationen benämner ”gröna svar” på alla fem frågorna. Moderaterna och Kristdemokraterna är de enda två partier som bara har ”röda svar”.

Det enda förslag som får majoritet i riksdagen är klimatkrav i offentlig upphandling, där enbart M och KD inte vill se sådana krav. Generellt är det de mindre partierna som är mest progressiva: Vänsterpartiet, Centerpartiet, Miljöpartiet och till viss del Liberalerna. De tre förstnämnda vill se hållbarhetskrav i upphandling av tjänstepensioner, att hållbara alternativ ska vara förvalda inom premiepensionssystemet samt att AP-fonderna ska avinvestera all fossil verksamhet.

Läs Klimataktions rapport med alla enkätsvar 

Jesper Saltebro

Reporter

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.