Hållbara finanser
Därför satsar DNB på omställningslån
Publicerad: 17 mars 2023, 11:50
Elisabeth Beskow, Sverige-vd för norska banken DNB.
Foto: Pressfoto
Norska DNB planerar att allokera mer medel för den gröna omställningen. Just nu funderar man på omställningslån, berättar bankens Sverige-vd Elisabeth Beskow.
Den norska storbanken DNB funderar nu bland annat på hur den kan skapa fler omställningslån. Greenwashing kommer också segla upp som en allt viktigare fråga både för banken och dess intressenter, spår bankens Sverige vd Elisabeth Beskow.
– Vi har varit duktiga på att finansiera den gröna omställningen. Nu tittar vi på att under året skapa omställningslån, sade DNB:s Sveriges vd Elisabeth Beskow till Aktuell Hållbarhet i samband med bankens frukostträff på Hållbara Finanser under torsdagen.
En annan otroligt viktig fråga som pockar på handlar om att motverka grönmålning.
– Det är otroligt viktigt att se till att vi är transparenta och skapar stabilitet i marknaden. Vi ser nu till exempel att fondbolag går ifrån att ha den högsta hållbarhetsklassen till en lägre för att det finns en regulatorisk osäkerhet kring definitionen av ”hållbara investeringar”, konstaterade hon.
”Vet att det saknas kapital”
DNB:s ambition är att vara en drivande kraft för hållbarhet och att spela en proaktiv roll i omställningen till en mer hållbar framtid. Målet är att nå nettonollutsläpp för verksamheten till 2050. Det ska främst ske genom mer hållbara kunder och tjänsteleverantörer. Bland målen finns en tydlig ambition att finansiera för 1500 miljarder norska kronor för att underlätta hållbara aktiviteter till 2030. Beloppet som sattes för två år sedan kan komma att höjas.
– Vi vet att det saknas kapital för att kunna leverera på Agenda 2030 och vi har som bransch ett stort ansvar att säkerställa att det allokeras kapital till gröna lösningar. Jag tror vi kommer behöva höja det målet och investera mer från bankens sida, säger Elisabeth Beskow.
Banken kommer påverka mer än utesluta kunder och leverantörer, och den kommer kräva framsteg men inte perfektion av dem, sina rådgivare och finansiera affärsmodellerna som behövs för att skapa en hållbar ekonomi, uppger hon.
– Vi har en spännande resa framför oss. Vår bank speglar väldigt mycket det norska näringslivet, men vi behöver hjälpa kunderna att ställa om. Det gör att vi måste förstå hur energiomställningen ser ut om 5, 10, 20 år. Om kunderna inte vill vara med på resan kan vi komma att behöva avsluta kundförhållanden, varnar hon.
Hon passar på att berömma Finansinspektionen.
– De vill att vi testar och är transparenta. Allt behöver inte vara perfekt på en gång. Det visar att det är en myndighet som förstår vikten av att komma igång, säger hon.
De 1 500 miljarder norska kronorna ska gå till att facilitera omställningen.
– Siffran är inte det väsentliga utan hur vi arbetar mot målet. Vi har inte bara utlåningsmål, utan är tvungna att vända och vrida på alla produkter ur ett omställningsperspektiv.
Beslutet att till en början stötta de mest utsläppsintensiva branscherna i att ställa om beror på att banken är den största finanskoncernen i Norge och en betydande del i det norska näringslivet, där branscher som olja, gas och shipping av naturliga skäl är stora.
Så mycket ska minskas i gas och olja
Banken har satt som delmål att till 2030 minska utsläppsintensiteten i följande portföljer: 25 procent i olja och gas, med 30 procent i shipping och med 25-35 procent i kommersiella fastigheter samt med 55 procent i DNB Livsforsikring. Nu sätter man benchmarks kring var man är och mer precist vad som behöver ske innan man når nettonoll 2050.
De olika affärsområdena sitter nu tillsammans med bankens strategienhet för att färdigställa en plan för de kommande fem åren för att nå delmålen.
– Det pågår ett enormt arbete. Nu samlar vi data och planerar mer i detalj vilka utsläpp som ska minska etcetera. Planen ska vara klar i år, säger Elisabeth Beskow.
Behöver få med kunderna på resan
För att lyckas gäller det att få med kunderna på resan, att vara extremt tydliga med hur målbilden ser ut och att banken avser att hjälpa dem att klara resan, understryker hon.
– För oss råder inga tvivel om att detta ska gå eftersom det måste gå. Vi har minskat exponeringen i vår låneportfölj när det gäller olja och gas till 3,9 procent från 7,2 procent. Vi vet att vi kan genomföra stora skiften på kort tid om vi sätter tydliga mål.
DNB inkluderade samhällsansvar i sin koncernstrategi 2017 berättar Anne-Margrethe Platou, ESG - analytiker på DNB Markets
Vad har ni lärt er?
– Det är viktigt att tänka på var vi har vår största inverkan och vad som betyder mest för vår utveckling och våra intressenter. Vi satte tre teman; mångfald och inkludering, finansiera klimatomställningen samt att bekämpa ekonomisk kriminalitet med konkreta mål för de tre. Målet är inte perfektion från början utan kontinuerlig förbättring. Det vi lärt oss är vikten av att sätta konkreta mål, rapportera på dem och få in dem i balansräkningen för att kunna se effekten. Det är väldigt viktigt att ha kvantitativa delmål, understryker Margrethe Platou.
Vad är den stora utmaningen?
– Det är tillgången på data. Det finns god data för våra stora områden, fastighets- och bolån, samt industri – till exempel shipping – och energirelaterat. Men för många små och medelstora företag är det svårt att få fram data. Där finns vår huvudutmaning, säger hon.
Hur svårt är det att hitta kompetensen?
– Vi har spetskompetens inom våra sektorer, men vidareutbildar inom ESG och regelverk. Det är hög efterfrågan på affärsnära hållbarhetsspecialister. Inom en ganska snar framtid behöver alla ha baskunskaper kring omställning och hållbarhet då det behöver integreras i hela affären och i alla roller, menar Elisabeth Beskow.