torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Efter hyllningarna – nu vill aktivistfond sparka Blackrocks vd

Publicerad: 13 december 2022, 08:49

Blackrocks vd Larry Fink. Foto: Julia Nikhinson

Blackrock, en av världens största kapitalförvaltare, har sedan en tid profilerat sig allt mer mot hållbara investeringar. Men nu vill aktivistfonden Bluebell sparka vd:n Larry Fink för brustna löften.

Ämnen i artikeln:

Hållbara AffärerGröna InvesteringarInvesteringar

CH


Texten har uppdaterats

Bluebell är en aktivistfond som köpt sig in i Blackrock med målet att ta plats i styrelsen för att genomdriva krav på förändring kopplat till hållbarhet.

Bluebell har visserligen bara liten andel ägandet i Blackrock, med omkring 0,01 procent, men nu vill de se Blackrocks vd Larry Fink avskedad. Bland annat kritiserar de ett brev han skrivit till sina kunder, som Bluebell anser grönmålar verksamheten.

Blackrock har vid flertal tillfällen ändrat ställning i frågor som investeringar i klimatskadliga och koldioxidintensiva kolverksamheter och har hyllats. Men med skiftande ståndpunkter i frågorna så har man misslyckats med att upprätthålla hållbarhetslöftena, menar Bluebell – det enligt nyhetsbyrån Direkt.

Blubell anser att agerandet skadar Blackrocks rykte. Bolaget har dragits in i blåsväder från många håll. Blackrocks agerande vid stämmor ifrågasätts av aktivisterna, som menar att Blackrock inte håller den klimatlinje som tidigare har satts upp.

”Under de senaste 18 månaderna har Bluebell bedrivit ett antal kampanjer för att främja sin agenda inom klimat och styrning. Blackrock Investment Stewardship har inte stöttat deras kampanjande eftersom vi inte anser att de på bästa sätt främjar våra kunders ekonomiska intressen”, skriver Blackrock i en kommentar.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev