Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Efter kritiken: SEB sätter nya riktlinjer för fossila bränslen

Publicerad: 24 februari 2021, 10:17

Oljerigg i Nordatlanten.

Foto: nightman1965/ Getty

Nyligen gjordes avslöjanden om att SEB är en av de största nordiska kreditgivarna till oljeprospektering i Arktis. Nu presenterar banken nya riktlinjer som kan skärpa bankens krav kring känsliga miljöområden.


SEB meddelar nu nya riktlinjer gällande fossila bränslen. Banken skriver i en kommuniké att banken sedan flera år utesluter finansiering av nya kolkraftverk. Enligt SEB kommer de nya riktlinjerna göra att bankens exponering mot kol och okonventionell olja minskar ytterligare. 

I december gjorde Fair Finance Guide avslöjanden om nordiska bankers stora utlåning till oljeutvinningsprojekt i Arktis. En granskning som visade att SEB tillhörde de största kreditgivarna. SEB tar nu upp dessa avslöjanden in sin kommunikation om de nya riktlinjerna och skriver att de nya riktlinjerna stärker SEB:s krav gällande känsliga miljöområden såsom Arktis. 

SEB skriver vidare att banken också gradvis kommer att fortsätta att minska sin exponering mot fossila bränslen i olje- och gassektorn. Detta sker genom att banken sätter ett tak gällande prospektering, produktion och oljefältsservice. Detta tak ska sedan sänkas på årlig basis. 

”Vår riktning är tydlig — vi ska vara en del av den omställning som måste ske och vi ska stödja våra kunder att ställa om i enlighet med FN:s hållbarhetsmål och Parisavtalet. Den transformation som är nödvändig kommer att kräva stora investeringar och vi har som bank ett ansvar att vara med och finansiera denna omställning”, säger SEB:s hållbarhetschef Hans Beyer i en kommentar.

Läs SEB:s branschpolicy för fossila bränslen 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.