Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

ESG-robot ska vässa kapitalförvaltningen

Publicerad: 22 mars 2021, 10:27

Forskningsprojektet ska låta artificiell inteligens hitta kopplingar mellan hållbarhetsbetyg och resultatet av företagens hållbarhetsarbete.

Foto: KOHb

Artificiell intelligens, AI, har potential att förbättra investerares möjligheter att förutspå hållbarhetsrisker. Nu väljer Länsförsäkringar att finansiera en egen AI-lösning till kapitalförvaltningen.


Ämnen i artikeln:

Hållbarhetsrisker

Länsförsäkringar ska ta hjälp av artificiell intelligens för att förutspå hållbarhetsrisker och stärka arbetet med ansvarsfulla investeringar.

Hittills har det inte funnits någon självklar koppling mellan hållbarhetsbetyg och företags inblandning i skandaler eller resultat av hållbarhetsarbete. Det vill Länsförsäkringar ändra på, och har därför finansierat ett forskningsprojekt som pågått sedan början av 2020.

– Redan nu kan vi se att maskininlärning går att använda för att analysera befintlig miljödata och förutspå bolagens miljörisker, berättar Kristofer Dreiman, chef för ansvarsfulla investeringar på Länsförsäkringar Liv, till Aktuell Hållbarhet.

Nästa steg blir att även inkludera sociala och bolagsstyrningsindikatorer. I takt med att allt mer data kommer finnas tillgänglig kommer ESG-roboten att bli mer träffsäker i att förutspå hållbarhetsrisker för olika företag. Tanken är att detta underlag ska användas för att i första hand påverka bolagen och i andra hand förändra innehavet hos Länsförsäkringar Liv.

– Forskningen kommer att tillgängliggöras på vanligt sätt, men själva roboten levereras till Länsförsäkringar för att utveckla vår egen kapitalförvaltning, säger Kristofer Dreiman.

Om någon är intresserad av er robot?

– Vi har inte fått någon förfrågan hittills och har inte diskuterat eventuella kommersiella villkor heller.

Jesper Saltebro

Reporter

Ämnen i artikeln:

Hållbarhetsrisker

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News