Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

EU:s plattform för hållbara finanser: Det behövs mer tid för att komma överens om taxonomin

Publicerad: 24 januari 2022, 12:40

Minst 20 medlemsländer krävs för att stoppa taxonomin. EU:s ministerråd leds sedan årsskiftet av Frankrike och Emmanuel Macron.

Foto: Wiktor Nummelin/TT

Från finanshåll är trycket hårt att stoppa kommissionens kompromissförslag om att inkludera kärnkraft och naturgas i EU:s taxonomi för hållbara investeringar. Enligt en analys finns det några vägar framåt för att lösa problemet.

Ämnen i artikeln:

KlimatfinansieringKärnkraftNaturgas

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


När EU-kommissionens plattform för hållbara finanser sent på fredagskvällen lämnade sitt svar på EU-kommissionens förslag om att inkludera såväl naturgas som kärnkraft i taxonomin var en av slutsatserna att det behövs mer tid för att ta hänsyn till de synpunkter som kommit in och säkerställa att taxonomin ligger i linje med intentionerna för taxonomin. Enligt Sandrine Dixson-Declève, en av plattformens medlemmar som även är medordförande i Romklubben, strider både inkluderingen av gas och kärnkraft mot grundkravet i taxonomin att hållbara investeringar inte ska göra betydande skada. Vidare anser hon att det är fel att ändra gränsen för utsläppsintensitet som överenskommits mellan alla tre EU-institutioner för att tillfredsställa nationella intressen.

”Att använda den gröna taxonomin för att försöka adressera alla dimensioner i omställningen av energisystemet är helt olämpligt och kommer helt underminera effekten av taxonomi-ramverket”, säger hon i en kommentar.

I en analys publicerad av den europeiska tankesmedjan E3G rubricerad ”Mapping out a way through the taxonomy crisis” vore det bästa om EU-kommissionen drar tillbaka sitt förslag för att visa europeiskt klimatledarskap. Annars bör medlemsländerna säga nej eller EU-parlamentet lägga in sitt veto. Annars kan det bli starten på en långdragen juridisk konflikt mellan EU-kommissionen och medlemsländerna.

Som Aktuell Hållbarhet tidigare berättat måste minst 20 medlemsländer säga nej för att stoppa förslaget. Hittills har Danmark, Österrike, Spanien och Luxemburg sagt nej enligt tidningen Politico.

Läs analysen från E3G

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev