måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Fair Finance Guide: SEB:s nya klimatriktlinjer fulla av kryphål

Publicerad: 1 mars 2021, 10:08

SEB är den nordiska banken med störst utlåning till fossiltunga verksamheter, enligt Fair Finance Guide.

Foto: Helena Landstedt/ TT

Förra veckan presenterade SEB nya riktlinjer med klimatkrav för bankens utlåningsverksamhet. Men Fair Finance Guide menar att de nya riktlinjerna är fulla av kryphål.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


SEB:s nya policy för utlåning till fossilbolag ställer inte de krav som behövs för att ligga i linje med Parisavtalet. Dessutom innehåller policyn många kryphål som gör det möjligt för SEB att fortsätta finansiera storskaliga miljöförstörande verksamheter. Det anser Fair Finance Guide som granskat SEB:s nya riktlinjer. 

Fair Finance Guide konstaterar bland annat att de nya riktlinjerna tillåter SEB att fortsätta låna ut pengar till tysk kolkraft fram till 2038, i stället för 2030 som IPCC föreskriver. Fair Fainance Guide konstaterar vidare att riktlinjerna inte sätter några absoluta gränser för företags fossila verksamhet utan bara hur stor andel den fossila verksamheten får utgöra. Det här gör, enligt Fair Finance Guide, att SEB till exempel kan fortsätta sitt finansiella stöd till världens största kolexportör, Glencore, då kolet utgör en relativt liten andel av företagets totala verksamhet. 

– SEB:s riktlinjer är en klar förbättring och betydligt mer omfattande än de andra bankernas. Men det finns ett antal allvarliga luckor. Vi tycker generellt att SEB och de andra bankerna bör villkora sin utlåning så att företag måste ha infört omställningsplaner som ligger i linje med Parisavtalet. Det här kravet ställer bankerna när det gäller investeringar och fonder, det borde gälla också för utlåningen, säger Fair Finance Guides Jakob König till Aktuell Hållbarhet. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev