Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Finansinspektionens generaldirektör ny ordförande för internationell arbetsgrupp om hållbar finanser

Publicerad: 16 april 2020, 09:12

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen blir ny ordförande för en internationell arbetsgrupp inom hållbar finanser. Uppgiften är bland annat att göra det lättare för konsumenter och investerare att identifiera hållbara investeringar.


Hur kan konsumenter och investerare förstå hur ett företag hanterar klimatförändringar eller hur ett företags verksamhet bidrar till en hållbar utveckling? Och hur går information om detta att jämföra mellan företag? Det är frågor som en internationell arbetsgrupp inom den globala tillsynsorganisationen för värdepapper, Iosco, ska arbeta med. Ny ordförande för arbetsgruppen är Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.

För två år sedan tog Erik Thedéen initiativ till ett hållbarhetsnätverk inom Iosco. Nätverket bildades för att bland annat kartlägga hur tillsynsmyndigheter runt i världen arbetar med hållbarhet i sin tillsyn och hur olika initiativ för företagens rapportering av hållbarhetsrelaterad information ser ut.

En slutsats av nätverkets arbete är att bristen på enhetlig rapportering och bristen på gemensamma definitioner gör det svårare för konsumenter och investerare att identifiera hållbara investeringar och ökar risken för grönmålning. En annan slutsats är att det finns en efterfrågan och förväntan, både hos finansmarknadens aktörer och hos tillsynsmyndigheter, att Iosco ska driva ett förändringsarbete på området. Det blir bland annat den nya arbetsgruppens uppgift.

”En viktig del i arbetet att ställa om våra samhällen är att investeringar flyttas från företag som är skadliga för klimatet till de som är bra. Men då måste det finnas begriplig och jämförbar information som investerare och konsumenter kan ta ställning till”, säger Erik Thedéen i en kommentar.

Läs ny rapport om hållbara finanser från Iosco 

 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.