onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Folksam LO-fonderna väljer bort fossilt

Publicerad: 19 januari 2021, 09:57

Folksam LO Pension, som har cirka en halv miljon pensionssparare, väljer bort olja, gas och kol i sina största fondval. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman, Jens Buettner och Marit Hommedal TT

Sedan årsskiftet utesluter de fyra Folksam LO-fonderna produktion av fossila bränslen i form av gas, kol och olja. Det påverkar 90 miljarder kronor i förvaltat pensionskapital.


BA


Swedbank Robur som förvaltar Folksam LO-fonderna Folksam LO Sverige, Folksam LO Världen, Folksam LO Väst och Folksam LO Obligation, fattade vid årsskiftet beslut om en ny policy för hela sitt utbud, som innebär att de utesluter produktion av fossila bränslen. Förutom kol, olja och gas väljer de även att utesluta investeringar i okonventionella fossila bränslen såsom arktisk olja och gas, skifferolja och gas samt oljesand.

”Det är oerhört glädjande att nu kunna säga till våra kunder att Folksam LO-fonderna inte längre innehåller produktion av fossila bränslen. Det går helt i linje med den utveckling vi vill se, och är något vi jobbar aktivt med. Det är en milstolpe i vårt hållbarhetsarbete”, säger Mia Liblik, vd Folksam LO Pension, i en presskommentar. 

Folksam LO Pension har cirka en halv miljon pensionssparare. En stor del av fondförsäkringstillgångarna förvaltas i Folksam LO-fonderna, som nu alltså uteslutit produktion av fossilt bränsle. Totalt förvaltar Swedbank Robur drygt 90 miljarder kronor i Folksam LO-fonderna. Folksam LO Sverige är den största Sverigefonden på marknaden i Sverige.

”Vi vill att hållbarhet ska vara en naturlig del av investeringsprocessen hos våra utvalda fonder. Redan tidigare har vi uteslutit kol, spel, kontroversiella vapen, tobaksbolag eller pornografisk verksamhet, och i och med det här steget kan vi nu ytterligare påverka utvecklingen i linje med Parisavtalet för en mer hållbar värld”, säger Mia Liblik.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev