Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Fondförsäkringsbolagen ställer klimatkrav vid selektering

Publicerad: 24 februari 2021, 10:37

Sedan 2014 ger Söderberg & Partners ut en årlig rapport som granskar och betygsätter finansiella produkter ur ett hållbarhetsperspektiv.

Fondförsäkringsbolagen börjar selektera fonder efter klimatrisker, men fortfarande är det svårt för spararna att göra hållbara val. Det visar rapporten Hållbara fondförsäkringar.


Söderberg & Partners granskat och betygsatt finansiella produkters hållbarhet, och i dag lanseras den sjunde rapporten Hållbara fondförsäkringar. 

Analysen i rapporten omfattar 14 svenska fondförsäkringsbolag. I totalbetyget som mäter urval, kommunikation, påverkansarbete och utbud får tre bolag betyget grönt ljus – Handelsbanken, Skandia och SPP. Fyra bolag får rött ljus –  AMF, Avanza, Brummer och Nordnet. Resterande får gult betyg. 

Tre betyg har förändrats sedan förra året. Handelsbanken har fått höjt betyg från gult till grönt. Folksam och Länsförsäkringar har fått sänkt betyg från grönt till gult. 

Söderberg & Partner skriver i rapporten att de största anledningarna till betygsförändringarna är att Handelsbanken har höjt andelen gröna fonder i deras fondutbud betydligt. För Folksam och Länsförsäkringar är anledningen att de i relation till de andra bolagen har kommit ut sämre vid bedömningen av deras fondlista och fondutbud. 

”Fondförsäkringsbolagen har utökat hållbarhetsmärkningarna i fondlistan, men alla är inte lika bra på att göra det enkelt för spararna att göra hållbara val genom bra verktyg för selektering. En trend vi ser sedan förra årets analys är också att flera bolag börjar titta på huruvida förvaltarna tar hänsyn till klimatrisker, exempelvis om de har en klimatpolicy eller plan för att bidra till Parisavtalet, via deras investeringar och kan ha det som ett minimikrav vid inval av nya fonder”, säger Lingyi Lu, ESG-ansvarig på Söderberg & Partners, i en kommentar.

Läs rapporten Hållbara fondförsäkringar 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.