Hållbara finanser
Forskare: Använd lånekapitalet till social hållbarhet
Publicerad: 9 januari 2020, 10:58
Sophie Nachemson-Ekwall. Foto: Nicklas Gustafsson/Arctistic
Intresset för sociala obligationer är fortfarande svalt i Sverige. Samtidigt finns det mycket obundet kapital som enligt forskaren Sophie Nachemson-Ekwall skulle kunna användas för att lösa ett antal sociala hållbarhetsproblem lokalt i Sverige.
Sverige är ledande inom gröna obligationer men har halkat efter många andra västländer när det gäller att utfästa sociala åtaganden på lånemarknaden. Det konstaterar Sophie Nachemson-Ekwall, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm, i en ny rapport där hon beskriver hur en svensk marknad för sociala obligationer kan utvecklas.
I rapporten konstaterar hon att det finns ett gryende intresse för socialt hållbara obligationer också i Sverige men att intresset skiljer sig stort mellan obligationsmarknadens olika aktörer. De svenska aktörer som kommit längst i arbetet med sociala obligationer och hållbara obligationer, med både gröna och sociala åtaganden, är enligt rapporten AP2, Alecta och Svenska kyrkan. Bland de aktörer som inte börjat arbeta med sociala obligationer nämns AP1, AP3, AP4, AP7 samt AFA försäkring. Dessa aktörer anser också enligt rapporten att frågan om sociala obligationer är för tidigt väckt och att det är svårt att hitta obligationer som ligger inom deras mandat.
– Det är viktigt att de institutionella investerarna är med och driver på för hållbara sociala obligationer, precis som de var med och drev på för gröna obligationer. Om kapitalet visar att det vill investera i något så öppnas underlaget för att skapa en marknad. I andra länder arbetar man redan med det här. Det finns en färdig modell att ta rygg på och inget nytt behöver uppfinnas, säger Sophie Nachemson-Ekwall till Aktuell Hållbarhet.
I rapporten fokuserar Sophie Nachemson-Ekwall mycket på FN:s hållbara utvecklingsmål nummer 11 om hållbara städer.
– Svensk finanssektor arbetar i dag aktivt med grön hållbarhet, exempelvis genom att låna ut till svenskt bostadsbyggande. Och ser vi till aktiesidan är de duktiga på både mänskliga rättigheter och antikorruption utomlands. Men hållbarhetsfrågorna är betydligt bredare än så och kapitalet borde också kunna användas till att lösa också de lokala hållbarhetsproblem som finns i till exempel alla våra svenska utsatta områden där 5 procent av den svenska befolkningen bor. Här behövs både en grön och socialt hållbar omställning, säger hon.
Läs ”A Swedish market for sustainabilityrelated and socially labelled bonds: Institutional investors as drivers”