tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Grön fondbluff synad

Publicerad: 22 augusti 2022, 10:04

Grönmålade fonder stämplas om Foto: Ville Heikkinen

Var fjärde ljusgrön fond förtjänar inte att kallas hållbar, enligt analysföretaget Morningstar. Det kan få stora följder även i Sverige.

Ämnen i artikeln:

HållbarhetskommunikationHållbara Affärer

SS

Sten Sjögren


En stor del av de fonder som marknadsförs som ljusgröna av förvaltarna riskera att tappa sin hållbarhetsstämpel.

En av fyra ljusgröna fonder lever inte upp till kriterierna för att få använda beteckningen, visar en rapport från Morningstar som är världsledande på fondanalys. En mängd fonder riskerar därmed att förlora sin hållbarhetsstämpel hos analysjätten. Det kan få stora konsekvenser även på den svenska fondmarknaden där 89 procent av fonderna är klassade som ljusgröna.

”Ljusgröna” fonder lutar sig mot EU:s så kallade disclosure-förordning (SFDR) med regler om hur finansmarknadens aktörer ska informera och kommunicera kring hållbarhet. Artikel 8 i förordningen öppnar möjligheten för en fond att marknadsföra sig som ESG-fond om den främjar hållbarhet. I Sverige används beteckningen ljusgröna fonder till skillnad från mörkgröna fonder där målet är hållbara investeringar och kriterierna är strängare.

Men kriterierna i artikel 8 är alldeles för luddiga, enligt Morningstars experter.

”För att motivera en ESG-märkning inom Morningstars definition av termen kan en fonds investeringsstrategi inte bara förlita sig på att utesluta så kallade syndaktier som tobak, kol eller vapen, säger Morningstars analytiker Boya Wang till nyhetsbyrån Bloomberg.

”Många Artikel 8-fonder kommer inte att märkas som hållbara fonder inom vårt ramverk”, konstaterar han.

Läs mer om Morningstars kritik

Läs fondbolagens reaktioner 

Här är gröna fonderna med lågt hållbarhetsbetyg 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev