Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Hållbarhetssverige håller andan

Publicerad: 27 november 2020, 12:41

Det råder stor oro inför EU:s kommande taxonomi. Nu riktas ljuset mot regeringen, men det är lättare sagt än gjort att försvara svenska intressen.


Det grubblas rejält i hållbarhetsvärlden nu. Och det är inte konstigt, mycket står på spel menar många. Eller inte så mycket, enligt andra. Det handlar naturligtvis om EU:s kommande taxonomi över hållbara företagsaktiviteter. Det som började för ett par år sedan som en svårbegriplig term och som nu enligt kritikerna hotar stora svenska branscher.

Den senaste veckan har Aktuell Hållbarhet berättat hur den tidigare miljöministern Lena Ek varnar för att såväl vattenkraften som bioenergin och gruvnäringen ser ut att hamna utanför taxonomin, och därmed inte inkluderas i EU:s definition av hållbara verksamheter. Något som skulle få investerare att dra öronen åt sig och göra det vårare att exempelvis låna upp pengar. Företrädare för energibranschen har gått ut med samma typ av varningar och ljuset riktas nu mot regeringen med frågan om vad som har gjorts och vad som görs för att försvara svenska intressen. Tyskland har ju lyckats få med naturgasen som en hållbar aktivitet. Sägs det i alla fall, inget är klart ännu.

Som vanligt när det handlar om EU är det svårt att förstå den exakta gången och vad som bestäms av vem och när. Men det som ska ske närmast är att EU-kommissionen, enligt egen utsago senast i januari, ska ta fram en så kallad delegerande akt kring taxonomin. Av den delegerande akten ska det framgå exakt vilka affärsverksamheter, eller detaljer i affärsverksamheter, som ska anses hållbara ur ett klimatperspektiv.

Vad kan då Sverige göra för att föra fram våra perspektiv? Kanske inte så mycket. Begreppet delegerad akt handlar just om att kommissionen har blivit delegerad att besluta själv i frågan. Under december genomförs en öppen konsultation där regeringen ska lämna synpunkter, enligt uppgift till Aktuell Hållbarhet.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) säger samtidigt att regeringen ska kämpa för en ambitiös taxonomi. Men vad som faktiskt kan göras är osäkert. Varken regeringen eller EU-kommissionen vill svara i detalj på om det förs andra typer av samtal eller möten i slutfasen av taxonomins utformning. Det finns alltså inte något uppenbart sätt för regeringen att driva på ytterligare.

Lika osäkert som vad taxonomin kommer innehålla är vilken betydelse den kommer få. Enligt Lena Ek hotas Sveriges ekonomi och klimatarbete, då våra stora exportnäringar står på spel. Samtidigt kommenterade tidigare i år Danske Banks chef för hållbar finansiering, Samu Slotte, taxonomin med att den inte kommer påverka finansiella flöden, utan att andra delar av EU:s handlingsplan för hållbar finansiering är minst lika viktiga.

Spekulationerna kring den kommande taxonomin kommer sannolikt fortsätta tills EU-kommissionen kommer med sin slutliga version. Men det kommer inte ge alla svar. Nästa stora fråga är vilket genomslag taxonomin får, hur investerarnas placeringar kommer påverkas och vad skillnaden mellan att ingå i taxonomin och att stå utanför den kommer bli. Innan vi vet allt det kommer många djupa andetag att tas i Hållbarhetssverige.

 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.