torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Här är nya svenska radarparet i EU-kommissionens expertpanel för hållbara finanser

Publicerad: 9 februari 2023, 10:20

Marie Baumgarts, hållbarhetsexpert på KPMG och Karl-Oskar Olming, chef för hållbarhetsstrategi vid SEB.

Bland över 200 sökanden har två svenskar blivit utvalda för ett tvåårigt uppdrag i EU-kommissionens expertpanel för hållbara finanser.

Ämnen i artikeln:

EuEu-kommissionen

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


I går meddelade EU-kommissionen att den nya expertpanelen för hållbara finanser är utsedd. Bland över 200 sökanden har 28 valts ut och bland dem finns två svenskar. Det tidigare radarparet Karl-Oskar Olming, chef för hållbarhetsstrategi vid SEB, och Marie Baumgarts, hållbarhetsexpert på KPMG, som var med och tog fram förslaget till EU:s taxonomi för några år sedan, får återigen ge råd till EU-kommissionen under två år framöver. 

Läs om arbetet med taxonomin. 

– Det är roligt och spännande, men också utmanande och viktigt för en effektiv omställning inom och utanför EU. Det finns ett antal gamla namn som jag känner igen men också ett antal nya personer, säger Karl-Oskar Olming, till Aktuell Hållbarhet.

– Det ska bli otroligt spännande, roligt och givande att få vara i hjärtat av utvecklingen. Det här är ett mastodontarbete med väldigt komplex materia som vi ska vända och vrida på så det blir rätt och riktigt och håller i alla situationer, säger Marie Baumgarts, till Aktuell Hållbarhet.

Det här är tredje gången som en helt ny expertpanel tillsätts av EU-kommissionen med experter från offentliga sektorn, näringslivet, akademin, finanssektorn och civilsamhället. Panelen agerar rådgivare till EU-kommissionen och har hittills jobbat mycket med taxonomin och tagit fram de sex styrande klimat- och miljömålen. Den här gången blir uppdraget bredare och ska stötta EU-kommissionens hela strategi och mål för en mer hållbar tillväxt och finanssektor.

– EU-kommissionen har nu presenterat alla regelverk som de haft för avsikt att få på plats under den här mandatperioden. Det har gått förvånansvärt fort och nu blir det mycket arbete för att få allt att hänga ihop. Dessutom kommer det att bli en massa arbete för att vidareutveckla taxonomin, säger Karl-Oskar Olming.

Bland uppgifterna finns förenkling och förtydligande inom och mellan regelverk, vidareutveckling av taxonomin och utvecklande av en modell för hur regelverket ska ändras för att underlätta den hållbara omställningen i finanssektorn.

– Tack vare de här regelverken finns nu både gemensamma definitioner och lägstakrav. Nu måste alla bolag vara lite mer hållbara i hela sin verksamhet, det är som en tonartshöjning i melodifestivalen, det är det som sker nu. Och det arbetet ska vi i expertgruppen se till att accelerera, säger Marie Baumgarts.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev