onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Historisk rekordnotering för gröna obligationer

Publicerad: 22 december 2020, 09:45

I år spräcktes 1 000-miljardersvallen i USD för värdet på världens gröna obligationer.

Efterfrågan på gröna obligationer har vuxit oavbrutet under tretton års tid och det är Europa och Nordamerika som driver efterfrågan mot nya rekordnivåer.


BA


I början av december passerades en historisk milstolpe för gröna obligationer då ett marknadsvärde på 1 000 miljarder USD noterades, vilket motsvarar 8 279 miljarder svenska kronor. Värdet är framtaget av ”Climate Bonds Green Bond Database” som följt utvecklingen för gröna obligationer sedan år 2007. 

Globalt har emissionerna av gröna obligationer ökat varje år sedan starten för 13 år sedan. Rekordet sattes förra året med emissioner på sammanlagt 266,1 miljarder USD. Det året var också rekord vad gäller den globala spridningen då 67 länder och flera överstatliga institutioner deltog på den gröna obligationsmarknaden. 

Covid-19 till trots så har marknaden fortsatt att utvecklas, om än inte riktigt på 2019 års rekordnivåer. Den 13 december summerades årets emissioner till 223 miljarder USD. 

Nedbrutet på regioner är Europa störst med gröna obligationer värda 432,5 miljarder USD följt av Nordamerika med 237,6 miljarder USD samt 219,3 miljarder i Asien och Stillahavsområdet. Latinamerika och Afrika ligger fortfartfarande långt efter i utvecklingen med obligationer värda 20 respektive 3,5 miljarder USD. Överstatliga organisationer står slutligen för gröna obligationer värda 90 miljarder USD. 

Uppdelade på branscher finansierar gröna obligationer i första hand investeringar i energisektorn med 354,7 miljarder USD, följt av bygg- och fastighetsbranschen med 263,5 miljarder USD och transportsektorn med 90,7 miljarder USD. 

 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev