söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Iosco: Leverantörer av ESG-data måste öka sin transparens

Publicerad: 24 november 2021, 09:56

Erik Thedéen, generaldirektör på Finansinspektionen och ordförande för Iosco Sustainable Finance Task Force. Foto: Pontus Lundahl/TT

Ioscos arbetsgrupp för hållbara finanser, där Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen är ordförande, riktar ett antal skarpa rekommendationer till företag som levererar ESG-tjänster.


JR


Företag som levererar ESG-data till finanssektorn bör bli mer transparenta kring hur de får fram sin data och vilka metoder de använder. Vidare bör ESG-dataleverantörer tydligt visa hur de hanterar de intressekonflikter som kan uppstå då företaget å ena sidan sätter ESG-betyg på ett företag och å andra sidan levererar konsulttjänster till det betygsatta företaget. Det är några av rekommendationerna som Internationella organisationen för värdepapperstillsyn, Iosco, tagit fram och som presenterades i en rapport i går. 

Svenska Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen är ordförande för Ioscos arbetsgrupp för hållbara finanser. 

”Denna rapport representerar en viktig milstolpe i utvecklingen av marknaden för ESG-data. Investerare bör kunna förstå och lita på de ESG-betyg och dataprodukter de använder. Implementering av Ioscos rekommendationer kommer att bidra till att uppnå detta”, säger han i en kommentar. 

Iosco skriver att tjänster för ESG-rankning också fortsättningsvis kommer att spela en viktig roll för det ramverk som nu tas fram kring hållbar finans. Organisationen konstaterar också att marknaden för ESG-data har vuxit explosionsartat, vilket till viss del kan bero på att investerare fortfarande saknar enhetlig, jämförbar och tillförlitlig hållbarhetsinformation från företag. Här ser Iosco det pågående arbetet med att ta fram en global standard för hållbarhetsredovisning som fortsatt brådskande.

Läs Ioscos slutrapport om ESG-leverantörer 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev