Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Kerstin Hessius: Vi måste lämna panikläget

Publicerad: 20 mars 2020, 12:54

Vi är på väg in i en ekonomisk katastrof som är ännu värre än den corona-katastrof vi nu befinner oss i. Det sade Tredje AP-fondens vd Kerstin Hessius på Aktuell Hållbarhets konferens Hållbara Finanser.


I veckan hade Aktuell Hållbarhets konferens Hållbara Finanser styrts om till en digital konferens och ett stort fokus lades på hur coronakrisen påverkar omställningen mot en hållbar finanssektor. Ett mycket uppmärksammat uttalande från konferensen kom från Tredje AP-fondens vd och före detta vide riksbankschef, Kerstin Hessius, som varnar för en ekonomisk katastrof som kan bli betydligt värre än den smittspridning av coronavirus som nu sker i världen.
– Min bedömning är att vi är på väg in i en katastrof som är ännu värre än den vi försöker undvika. Det läge vi försatt oss i är på väg att få enormt allvarliga konsekvenser för alla människor i hela världen. De smittskyddsåtgärder som man tagit hittills är säkert väl motiverade för att ta kontroll över smittspridningen. Men konsekvenserna för världsekonomin är å andra sidan på väg att bli helt okontrollerbara, säger hon.

Se hela paneldebatten från konferensen Hållbart Näringsliv 

Kerstin Hessius säger att hon anser att det är möjligt att stänga ner hela samhället i sådana här kritiska situationer. Men bara under en väldigt kort tid. 

– Det måste vara tydligt att det är under en väldigt kort period. Just nu förstörs enorma värden som byggts upp under en väldigt lång tid och många människors livsverk går i spillror. Dessutom stiger arbetslösheten sekund för sekund. Om det här läget fortsätter i månader kommer världsekonomin med stor sannolikhet att gå in i en väldigt djup depression. Det får förödande konsekvenser för alla människor. Panikläget måste vi därför lämna.

Se hela paneldebatten från konferensen Hållbart Näringsliv 

 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News