torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Kreditgivare vill hjälpa företag att hitta naturbaserade lösningar

Publicerad: 30 augusti 2022, 09:32

Bild 1/2  Katariina Vartiainen, miljö- och hållbarhetsansvarig på Nefco. Foto: Salle Rami

Miljöfinansieringsbolaget Nefco startar ett program för att hjälpa engagerade bolag att ta sitt arbete med biologisk mångfald till nästa nivå.

Ämnen i artikeln:

Små- och medelstora företagBiodiversitet

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Finanssektorn behöver fler aktörer som agerar för att stoppa förlusten av biologisk mångfald. Det menar det nordiska miljöfinansieringsbolaget Nefco, som nu startar ett tvåårigt program för att stötta bolag att skydda biologisk mångfald och inspirera andra kreditgivare och banker att göra likadant.

”De deltagande företagen kommer att få erfarenhet av att skydda den biologiska mångfalden, utveckla en förvaltningsplan för biologisk mångfald och vidta konkreta åtgärder för att hantera förlusten av biologisk mångfald. Det är en stor möjlighet för dessa företag”, säger Katariina Vartiainen, miljö- och hållbarhetsansvarig på Nefco, i en kommentar.

Programmet kommer att starta i oktober och är öppet för alla Nefcos befintliga kunder i Norden. Konsultbolaget Afry kommer att bistå med kompetens och varje företag kommer få skräddarsydd hjälp utifrån sina förutsättningar och behov. Nefco kommer att stå för finansieringen av konsultarbetet, men kräver i gengäld engagerade bolag som vill ta sitt arbete med biodiversitet till nästa nivå.

”Finansiella institutioner har en nyckelposition för att förhindra att den biologiska mångfalden minskar och för att bevara och återställa naturen genom sin verksamhet. Eftersom vi är en pionjär inom grön finansiering vill vi föregå med gott exempel för andra finansiella institutioner som fortfarande funderar över sina strategier för naturpositiv påverkan”, säger Trond Moe, vd för Nefco.

Nefco grundades år 1990 av de fem nordiska länderna med uppdrag att genomföra projekt som bidrar till positiva miljöeffekter för Norden.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev