Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Länsförsäkringar ratar olje- och gasbolag – investerar i skogsbolag

Publicerad: 12 november 2020, 09:59

Länsförsäkringar utesluter fossila bolag och investerar i skogsbolag där man identifierar positiva klimateffekter och affärsmöjligheter i samhällsomställningen.

Foto: Carina Johansen och Fredrik Sandberg / TT

Nu rensar Länsförsäkringar i sina investeringar och säljer och utesluter innehav som har med olja, gas och kol. Samtidigt ökar investeringsintresset för skogsbolag.


Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se


Länsförsäkringar AB har tagit fram nya investeringsregler som utesluter bolag verksamma inom prospektering och utvinning av olja och gas. Reglerna gäller de egna fonderna och investeringsportföljerna för Länsförsäkringar Liv, Fondliv och Sak. Beslutet innebär att aktier i 15 bolag nu har sålts av och att 220 bolag har identifierats som uteslutna för Länsförsäkringar framtida investeringar. 

”Få olje- och gasbolag har börjat ställa om sin verksamhet i linje med klimatavtalet. De riskerar därtill att sitta på tillgångar som kan tappa rejält i värde, och därmed bli så kallade strandade tillgångar”, säger Sofia Aulin hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringar Fondförvaltning, i en kommentar. 

Parallellt med införandet av kriterier för fossila bolag investerar Länsförsäkringar i skogsbolag där man identifierar positiva klimateffekter och affärsmöjligheter i samhällsomställningen. Nästa steg för Länsförsäkringar är att utveckla kriterier för att optimera exponeringen mot bolag utifrån hur klimateffektiva de är i sin verksamhet.

De nya klimatrelaterade exkluderingskriterierna innebär i detalj att utesluta bolag vars omsättning från prospektering och konventionell utvinning av olja och gas överstiger 50 procent. Det samma gäller bolag vars omsättning från okonventionell utvinning av olja och gas, exempelvis oljesand, spräckning och utvinning av gas från kol, överstiger 5 procent.

Sedan tidigare finns exkluderingskriterier för gruvbolag och energibolag som har mer än 5 procent av omsättningen från förbränningskol.

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev