Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Miljardförluster för fossilinvesterare

Publicerad: 1 april 2021, 10:15

Fossila investeringar är dåliga affärer, visar ny rapport.

Foto: coffeekai

De som investerat i fossilindustrin under 2010-talet har gjort en riktigt dålig affär, medan de som satsat på förnybart är vinnarna. Det visar en ny rapport från Carbon Tracker.


Finansanalytikerna på Carbon Tracker som till vardags analyserar klimatrisker på kapitalmarknaden har kollat på nyemissioner under åren 2012-2020. Resultatet presenteras i en ny rapport.

Under den här tiden har 5,6 biljoner kronor satsats på fossilindustrin men värdet på investeringarna har sjunkit med 1 biljon. Motsvarande investeringar på förnybart och miljöteknik är 500 miljarder kronor, vilket är ungefär en tiondel av de fossila investeringarna och bara en procent av de totala investeringarna på kapitalmarknaden. Dessa investeringar har dock ökat med 670 miljarder i värde.

Avkastningen på fossila investeringar är mindre än en fjärdedel av marknadssnittet och ungefär en sjättedel av utvecklingen för miljöteknikbolag eller förnybara energibolag.

Under åren med lågt oljepris lyckades fossilindustrin ändå attrahera investerare, men sen 2016 är det allt fler nyemissioner som inte fulltecknas utan. Istället säljer regeringar, företag och delägare av sina innehav. Antalet konkurser inom olje- och gassektorn har ökat de senaste tre åren.

I början på 2021 har oljepriset och fossilaktiernas värde gått upp, men rapportförfattarna menar att svängningar upp och ner är normala på kortare sikt. De konstaterar att fossilindustrin kommer att få vänja sig vid högre lånekostnader och att övergången bort från fossilt tycks vara här för att stanna och till och med accelerera.

Läs rapporten 

Jesper Saltebro

Reporter

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News