fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Mistra satsar på forskning om biologisk mångfald och finanser

Publicerad: 24 juni 2021, 08:18

Den biologiska mångfald rycker fram som en av de viktigaste utmaningarna inom hållbara finanser, enligt ny rapport. Foto: iStock / Getty Images Plus

Biologisk mångfald har snabbt seglat upp som en av de viktigaste frågorna inom finanssektorn. Mistra kommer nu med en bakgrundsrapport skriven av internationella forskare och ska satsa på en forskningsutlysning på området till hösten.

Ämnen i artikeln:

Hållbara AffärerEkosystem

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Det finns ett brådskande forskningsbehov för att förstå vad som saknas för att globala ekonomiska aktiviteter inte ska leda till förlust av biologisk mångfald och ekosystemtjänster. Det anser forskningsrådet Mistra, som låtit en panel av internationella forskare skriva en bakgrundsrapport i ämnet med titeln ”Aligning markets with biodiversity”. Enligt rapporten växer nu frågan om biologisk mångfald fram som en av de viktigaste utmaningarna inom hållbara finanser och Mistra har nu beslutat att finansiera forskning på området. En utlysning planeras till hösten.  

Simon Zadek, ordförande i det brittiska Finance for Biodiversity Initiative och huvudförfattare till rapporten, konstaterar att mätning och datainsamling kommer vara en av de svåraste utmaningarna på det komplexa området biodiversitet. 

– Det måste finnas sätt att bygga in data i öppna plattformar. Detta behöver underbyggas med djupare teoretiskt forskning, sade han på Mistras webbinarium vid lanseringen.

Det viktigaste för att stärka den biologiska mångfalden via finanssektorn är enligt forskarna att skapa korrekt fungerande marknader som ett transformativt verktyg, att biodiversitetsaspekterna stärks i finansiellt beslutsfattande så att flöden kan styras om från negativa till positiva effekter, att finansbranschen har tillgång till robusta, standardiserade och verifierbara uppgifter om effekterna samt att marknader som berör biologisk mångfald styrs effektivt så att arbetet för biologisk mångfald får ökat värde.

Läs rapporten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev