måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Naturskyddsföreningen sågar AP-fondernas påverkansdialoger

Publicerad: 5 mars 2021, 10:34

Avyttra all fossil energiproduktion och satsa bara på bolag som kan bli helt fossilfria. Det är Naturskyddsföreningens uppmaning till pensionsfonderna.

Foto: acilo/ Getty

AP-fondernas påverkansdialoger ger sannolikt ingen eller låg effekt. Det hävdar Naturskyddsföreningen i en ny rapport. AP7 motsätter sig kritiken.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


AP-fondernas påverkansdialoger med fossilbolag ger inte önskvärt resultat. Därför bör AP-fonderna i stället för påverkansdialoger avinvestera i alla bolag vars verksamhet går ut på att utvinna och producera fossila bränslen. Det anser Naturskyddsföreningen som i en ny rapport hävdar att inga fossilföretag som AP-fonderna försökt påverka satt utsläppsmål som ligger i linje med Parisavtalet. 

I rapporten erkänner Naturskyddsföreningen att det är svårt att avgöra om AP-fonderna verkligen lyckats påverka fossilbolagen i en hållbar riktning, men pekar på att inget av de granskade bolagen som utvinner fossila bränslen har satt klimatmål i linje med Parisavtalet. 

Johan Florén, chef för kommunikation och ägarstyrning på AP7, tycker inte att Naturskyddsföreningens nya rapport ger en rättvisande bild. 

– Det finns många exempel på att aktivt ägande ger resultat. Om inte ägare fört påverkansdialoger med fossilbolagen hade allt sett betydligt sämre ut. Visst, det går inte att säga att problemen är lösta än, men att förvänta sig att alla problem skulle vara lösta redan i dag är orealistiskt, säger han till Aktuell Hållbarhet. 

Johan Florén tar också upp de positiva effekterna av att allt fler institutionella ägare nu arbetar gemensamt för att driva på fossilbolagen. 

– En fråga som drivits gemensamt av ägare är frågan om fossilbolagens antiklimatlobbying. Att vi nu får en global standard kring detta beror helt på att finanssektorn samlats och ställt krav.

Läs ”Våra fossila pensioner” 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev