måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Nordea Liv & Pension kräver att alla kapitalförvaltare ska ha nettonollmål

Publicerad: 5 maj 2021, 09:21

Nordea Liv & Pension ställer klimatkrav på de aktörer som vill få möjlighet att förvalta kapital åt pensionsbolaget och deras pensionssparare. Foto: Tomas Oneborg TT

Nordea Liv & Pension, med drygt 600 miljarder kronor i förvaltat kapital, ställer nya klimatkrav på de aktörer som vill få möjlighet att förvalta kapital åt Nordea Liv & Pension och deras pensionssparare.


BA


Nordea Liv & Pension ställer nu kravet att kapitalförvaltare måste ha åtagit sig nettonollmål i linje med 1,5-gradersmålet senast under 2024 för att få förvalta kapital åt Nordea Liv & Pension. Detta är en del av pensionsbolaget nya klimatmål för 2025 som också inkluderar delmålet att minska portföljernas koldioxidintensitet med minst 25 procent fram till och med 2024.

Nordea Liv & Pension, med drygt SEK 600 miljarder i förvaltat kapital, var med och grundade FN-initiativet Net Zero Asset Owner Alliance i september 2019. Samtliga alliansmedlemmar har åtagit sig nettonollmål till 2050 och ska i år presentera individuella delmål för 2025. 

”För oss och våra kunder är hållbarhetsfrågan central, och som kapitalägare har vi stor möjlighet att påverka hur kapitalet förvaltas. De kommande tio åren är avgörande. Långsiktiga nettonollmål måste innehålla kortsiktiga konkreta mål och transparent rapportering. Vi har de senaste åren arbetat intensivt med att minska våra portföljers koldioxidintensitet, säger Katja Bergqvist, vd på Nordea Liv & Pension, i en presskommentar. 

Nordeakoncernen kommunicerade tidigare i år ambitionen att bli en bank med nollutsläpp senast år 2050. För att nå detta mål har Nordea satt upp ett delmål att minska koldioxidutsläppen från utlåningen och investeringsportföljerna med 40–50 procent till år 2030. Nordea ska också minska sina interna koldioxidutsläpp med minst 50 procent och bli koldioxidpositiv till år 2030. Basåret för dessa mål är 2019. 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev