måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Nordea: Påverkansdialog effektivare än exkludering

Publicerad: 2 december 2020, 10:34

Bild 1/2  Eva Palmborg, ansvarig för hållbara investeringar på Nordea. Foto: Peter Cederling.

Påverkansdialoger är också fortsättningsvis mer effektivt än exkludering när det kommer till att som investerare driva portföljbolag i hållbar riktning. Det visar en forskningsgenomgång som Nordea låtit göra och som tittar på ett stort antal studier som i sin tur granskat tusentals bolagsengagemang.


JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Frågan om huruvida dialog eller exkludering av ohållbara bolag är mest effektivt för att driva företag i hållbar riktning har pågått mellan investerare i decennier. Nu när hållbarhetsfokus höjts kraftigt i finanssektorn och när EU:s taxonomi står för dörren kan det tyckas att en bred avyttring av ohållbara företag är det som skulle ge bäst effekt. 

Men Eva Palmborg, ansvarig för hållbara investeringar, konstaterar att aktiemarknaden är otroligt stor och att enskilda avyttringar i dag fortfarande har en relativt liten effekt. Det visar den forskningsgenomgång som Nordea låtit göra. 

– Vill man göra skillnad på riktigt visar forskningen att påverkansdialog är en bättre strategi. Det blir intressant att nu se vad taxonomin får för påverkan. Men aktiemarknaden är enormt stor och det krävs att väldigt många stora investerare avyttrar samtidigt för att det ska ge effekt. Så länge det finns tillräckligt många köpare av en aktie så blir exkludering effektlös, säger hon till Aktuell Hållbarhet. 

Nordeas genomgång tyder på att påverkansdialogerna har bättre effekt i dag än tidigare.

– En orsak kan vara att bolagen i dag förstår att det är lönsamt att gå i hållbar riktning. Forskning visar att engagemang i genomsnitt förbättrar ett bolags försäljningstillväxt, aktiepris och vissa finansiella nyckeltal. En annan orsak är bättre samarbeten mellan flera investerare.

Läs Nordeas ”The importance and possibilities of active ESG-ownership” 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev