torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Northvolt och VW väljer USA – EU för dåligt på grönt stöd

Publicerad: 8 mars 2023, 10:58

USA nästa gång, kanske. Foto: Volvo Cars and Northvolt

Europeiska batteritillverkare planerar framtida satsningar i USA. Företagen är besvikna på svaren som EU presenterat på den amerikanska klimatsatsningen IRA. Det rapporterar Financial Times.

Ämnen i artikeln:

Gröna InvesteringarEuKlimatpolitik

Kerstin Lundell

kerstin.lundell@aktuellhallbarhet.se


Northvolt kan få hela 8 miljarder euro, 90 miljarder kronor, för att satsa på en batterifabrik i USA. Det erfar den brittiska tidningen Financial Times. För VW handlar det om ännu mer: 10 miljarder euro. 

Tidningen rapporterar att för Northvolt betyder det att nästa satsning nog blir i USA i stället för i Tyskland. För VW hamnar nästa batterifabrik också där, i stället för i östra Europa. ”Beslutet är det senaste nedfallet från Joe Bidens satsning på 369 miljarder dollar” skriver tidningen. Det handlar om det stora IRA-paketet, på ungefär 4 biljoner kronor, lite mer än hälften av Sveriges totala BNP. 

Läs mer om IRA-paketet och EU här

Därför slåss det svenska näringslivet för klimatsatsningar: ”Vill man att Sverige ska vara ledande behöver vi hålla jämna steg” 

 

Ursula von der Leyen lanserar ny industriplan för den gröna given i Davos 

 

Storstöd till industrin – EU matchar Bidens klimatpaket

 

Davos: USA storsatnings skapar oro 

Flera EU-företag har mötts för att diskutera EU:s svar på den amerikanska satsningen och funnit det otillräckligt, konstaterar Financial Times och citerar en anonym källa. 

Northvolt vill vänta med att ge en kommentar.

Nyhetsbrevet Transport&Environment rapporterar att hela 68 procent av den planerade produktionen av litiumjonbatterier i Europa är hotad och hänvisar till den amerikanska klimatsatsningen. 

Aktuell Hållbarhet har tidigare rapporterat om EU:s svar på den amerikanska gröna given. EU-kommissionens förslag består av fyra delar, av vilken finansiering är en. Det handlar sammantaget om 662 miljarder euro, men allt är inte helt nya pengar och inte heller direktstöd som bara är att betala ut. De 250 miljoner som ska gå till förnybart kommer till exempel från de lånegarantier som skulle göra EU fri från beroendet av rysk naturgas. Det skulle ha skett till år 2027 men är i stort sett redan gjort, berättade Ursula von der Leyen. Därför finns redan färdigförhandlad finansiering som kommissionen nu tycker ska gå till förnybar energi av klimatskäl. 

Därutöver tillkommer andra fonder och stöd, som till exempel de 372 miljarder som ska satsas inom Invest EU, vilket inkluderar satsningar på netto-noll klimatutsläpp. Dessutom tas 40 miljarder euro från innovationsfonden. Om precis allt av de 662 miljarderna går till omställningen är alltså inte helt uppenbart. Men det rör sig i alla fall om enorma summor som ska rullas ut inför omställningen. 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev