Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Ny fond styrs av bolagens nettopåverkan på globala hållbarhetsmål

Publicerad: 4 november 2020, 10:02

Hållbarhetsprofilen Sasja Beslik och den schweiziska banken J. Safra Sarasin lanserar en ny fond som bedömer bolags nettopåverkan på globala hållbarhetsmål inför investering.


Intresset för så kallade påverkansinvesteringar, impact investing, växer och nu står flera finansaktörer i startgroparna för att erbjuda fonder och andra instrument som går längre än traditionell ESG-bedömning av bolag. En aktör här är den schweiziska banken J. Safra Sarasin där den svenska hållbarhetsprofilen Sasja Beslik arbetar som chef för hållbara finanser. Nyligen lanserade banken en fond där innehållet styrs av portföljbolagens möjligheter att bidra till hållbarhetsmålen i Agenda 2030. 

– Det här är den första fonden som investerar i listade företag som genom sina produkter och tjänster bidrar till att uppnå globala hållbarhetsmål. Fonden skiljer sig väldigt mycket från vanliga hållbara fonder, säger Sasja Beslik till Aktuell Hållbarhet. 

Det som skiljer den nya fonden från andra hållbarhetsfonder är enligt Sajsa Beslik att den inte bara ser till företags positiva påverkan på samhället. Sasja Beslik menar att greenwash i dag är ett stort hinder för hållbara investeringar och därför har han och hans medarbetare tagit fram en metod för att bedöma ett företags nettopåverkan på olika hållbarhetsmål. 

– Alla företag redovisar i dag den positiva påverkan företaget har och hur olika negativ påverkan förbättras. Många påverkansprodukter på den finansiella marknaden räknar bara med den positiva påverkan en tjänst eller en produkt har. Vi räknar av det negativa mot det positiva hos bolagen och investerar bara i bolag som rakt igenom har en positiv påverkan. 

För att bedöma bolagens nettopåverkan på hållbarhetsmål har Sasja Beslik och hans kolleger bland annat tagit fram ett framåtblickande klimatscenario där hela börser, branscher så väl som enskilda bolags framtida klimatpåverkan kan bedömas. 

Den nya fonden säljs än så länge i Schweiz och i Spanien och kommer att säljas i övriga Europa någon gång i början av nästa år.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.