Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Ny strategi för finansiering av näringslivets klimatfärdplaner

Publicerad: 13 januari 2021, 10:52

Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, vid en tidigare presentation med regeringskansliet.

Foto: Stina Stjernkvist/ TT

Fossilfritt Sverige ska nu ta fram en strategi för finansieringen av de klimatfärplaner som arbetats fram med näringslivet.


På ett digitalt seminarium i dag startar nu Fossilfritt Sverige arbetet med att ta fram en strategi för svensk finansiering av klimatåtgärder. Strategin ska tas fram i samarbete med finanssektorn och de branscher som är i behov av klimatinvesteringar. Under dagens seminarium kommer man också diskutera hur pengarna i de stora återstartspaketen i EU som lagts fram ska användas.

– Det är en helt unik situation som Sverige, Europa och världen befinner sig i dag. Ingen bad om coronakrisen, men det bör ändå konstateras att krisen skapar helt unika förutsättningar för en mycket snabbare transformation av inte minst Europas industri, säger Svante Axelsson, nationell samordnare på Fossilfritt Sverige, till Aktuell Hållbarhet.

Han kallar det för ett ”window of opportunity”.

– Här gäller det att verkligen vårda det kapital som nu ligger på bordet. Det är viktigt att pengarna används på ett konstruktivt sätt. 

Svante Axelsson menar också att det är viktigt att Sverige ”håller fanan högt” och verkligen använder pengarna på ett sätt som verkligen påskyndar omställningen. Målet med arbetet som startar i dag är att ta fram en strategi som underlättar finansiering av den stora industriomställning som beskrivs i de färdplaner Fossilfritt Sverige tagit fram med näringslivets olika branscher.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.