Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Nya hållbarhetskrav på Sjätte AP-fonden

Publicerad: 14 oktober 2021, 09:05

Katarina Staaf, vd för Sjätte AP-fonden, välkomnar regeringens lagförslag på ökade hållbarhetskrav för Sjätte AP-fonden.

Foto: Johan Olsson

Lagförslaget från regeringen kommer efter en granskningsrapport från Riksrevisionen.


Ämnen i artikeln:

RiksrevisionenRegeringen

I juni redovisade Riksrevisionen sin granskning av AP-fonderna. Bland annat uppmärksammades att Sjätte AP-fonden aldrig fått några hållbarhetskrav sen dess inrättande 1996. Nu föreslår regeringen en rad lagändringar som skärper kraven för framför allt Sjätte AP-fonden.

”Vid förvaltningen ska särskild vikt fästas vid hur en hållbar utveckling kan främjas utan att det görs avkall på det övergripandemålet för placeringsverksamheten”, står det i förslaget. Regeringen konstaterar att trots avsaknad av lagkrav har fonden över tid utvecklat sitt hållbarhetsarbete och integrerat ESG-frågor vid förvaltningen av fondmedlen. 

Övriga AP-fonder omfattas av en gemensam värdegrund, men den ska inte omfatta Sjätte AP-fonden enligt förslaget. I stället ska Sjätte AP-fonden ha en egen värdegrund med riktlinjer för vilka tillgångar de inte bör ha i portföljen. Det nya målet ska löpande utvärderas och rapporteras i samverkan med de andra AP-fonderna.

”AP6 välkomnar förslaget om att hållbarhetsmål skrivs in i lagen som styr Sjätte AP-fondens verksamhet. Att det hållbarhetsarbete som AP6 bedrivit under tio år nu formaliseras är mycket bra. AP6 har under årens lopp på eget initiativ tagit fram egna utvärderingsmodeller för att mäta och följa upp hållbarhetsarbetet i portföljen” säger Katarina Staaf, vd Sjätte AP-fonden, i en kommentar.

Läs mer:

Promemorian om de nya målen för Sjätte AP-fonden

Riksrevisionen till AP-fonderna: förbättra hållbarhetsarbetet 

Jesper Saltebro

Reporter

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

RiksrevisionenRegeringen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.