söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Nytt verktyg för att motverka grönmålad kapitalförvaltning

Publicerad: 3 november 2021, 10:58

Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen, är också ordförande för arbetsgruppen Hållbar finans hos Iosco som släppt den nya rapporten. Foto: Henrik Montgomery/TT

Iosco har släppt en ny rapport med rekommendationer till världens finansiella tillsynsmyndigheter. Syftet är att skärpa kraven och motverka grönmålning av kapitalförvaltning.

Ämnen i artikeln:

HållbarhetsriskerGröna InvesteringarInvesteringarGreenwash

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Internationella organisationen för värdepapperstillsyn, Iosco, har nyligen presenterat rekommendationer riktade till tillsynsmyndigheter inom fem olika områden för att förhindra grönmålning av kapitalförvaltning. Enligt organisationen krävs större samarbete mellan alla länders tillsynsmyndigheter för att motverka grönmålning av bruna investeringar.

”Vårt gemensamma mål som tillsynsmyndigheter är att skydda investerare och stötta rättvisa marknadsvillkor genom att säkerställa transparens och redovisning av relevanta beslutsunderlag. Att förbättra dataunderlaget är kritiskt men inte tillräckligt om kapitalförvaltare integrerar hållbarhetsrisker på ett felaktigt sätt eller om de framställer ESG-faktorer eller avkastningen hos sina portföljer på ett vilseledande sätt”, säger Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen och ordförande för arbetsgruppen för hållbar finans hos Iosco, i en kommentar.

De fem olika områdena är kapitalförvaltares hållbarhetsaktiviteter, produktupplysningar, tillsyn och sanktioner, finansiell utbildning och investerarutbildning samt terminologi. Åtgärderna ska syfta till att bland annat förhindra olämpligt användandet av hållbarhetstermer, felaktiga framställningar av hållbarhetslöften och medvetet vilseledande hållbarhetsavtryck.

Läs Ioscos rapport 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev