måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Över 8 miljarder kronor i ny grön obligation för investeringar i svenska kommuner

Publicerad: 4 mars 2021, 10:46

En ny grön obligation på över 8 miljarder kronor ökar på kommunernas möjligheter att satsa på gröna investeringsprojekt.

Foto: Vintervit/ iStockphoto

Nu kommer mer kapital till gröna investeringar i kommuner och regioner, då Kommuninvest tar in över åtta miljarder kronor i en ny grön obligation.

Ämnen i artikeln:

Grön infrastruktur

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se


Kommuninvest fortsätter att möta den stora efterfrågan på gröna obligationer och emitterade i går 1 miljard USD, motsvarande ca 8,4 miljarder SEK, i en ny grön obligation som förfaller i juni 2024. 

Efter denna gröna transaktion, som var den 12:e i ordningen, har Kommuninvest sammanlagt cirka 51 miljarder kronor utestående i sju gröna obligationer - varav fyra är i svenska kronor och tre i USD.

Enligt ett pressmeddelande från Kommuninvest är investerarintresset stort. Orderboken omfattade 62 internationella investerare. Transaktionen prissattes 1 baspunkt över swapräntan och 19 baspunkter över motsvarande amerikanska statsobligation.

”Vi fortsätter att möta en stark efterfrågan i USD-marknaden. I dag var det särskilt glädjande att se ett så brett intresse kring en ny grön obligation”, säger Tobias Landström, biträdande chef för Skuldförvaltning på Kommuninvest, i en presskommentar.

Efterfrågan på gröna obligationer drivs av hållbarhetsarbete i svenska kommuner och regioner, där den växande portföljen nu inkluderar över 430 gröna investeringsprojekt.

Kommuninvest bidrar med sin verksamhet till långsiktigt finansiering av bostäder, infrastruktur, skolor, sjukhus med mera. För närvarande är 292 kommuner och regioner medlemmar i denna frivilliga samverkan. Med en balansomslutning på över 450 miljarder kronor är Kommuninvest kommunsektorns största kreditgivare och ett av Sveriges tio största kreditinstitut. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev