Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Pensionsmyndigheten: Att välja hållbart ger högre pension

Publicerad: 17 juni 2020, 09:31

Genomsnittlig värdeutveckling och antal fonder på Pensionsmyndighetens fondtorg efter fondtyp och CO2-märkning

Pensionssparare som väljer fonder med låg koldioxidrisk belönas med bättre avkastning. Hållbara val görs i större utsträckning av kvinnor och yngre. Det visar en ny rapport från Pensionsmyndigheten.


I drygt ett år har sparare kunnat välja fonder för sin premiepension sorterat på olika hållbarhetsdefinitioner. En ny rapport visar att fonder med låg koldioxidrisk har avkastat bättre än fonder som inte har en begränsad exponering mot fossiltunga branscher. 

Rapporten visar också att kvinnor och yngre oftare väljer fonder med exempelvis låg koldioxidrisk eller väljer bort vissa produkter och tjänster för sitt sparande i premiepensionen.

”Fonder som har en lägre exponering mot fossiltunga branscher har en högre genomsnittlig avkastning de senaste fem åren än fonder som inte har det gröna löv som utmärker låg koldioxidrisk”, säger Erik Ferm, analytiker på Pensionsmyndigheten, i en kommentar.

Som helhet väljer pensionssparare i stor utsträckning fonder efter utbud när det gäller premiepensionen. Men Pensionsmyndigheten har gjort det möjligt för pensionssparare att välja bort fonder som investerar i oönskade produkter och tjänster enligt fondbranschens egen redovisning.

”Vi ser att pensionssparare väljer bort fossila bränslen, kärnvapen och kommersiell spelverksamhet i högre utsträckning än vad fonderna själva gör i sin förvaltning. Däremot är pensionsspararnas premiepension något mer exponerad mot klusterbomber och uran sett till hur innehaven är fördelade jämfört med fondernas förvaltning”, säger Hannes Nilsson, analytiker på Pensionsmyndigheten.

Läs rapporten ”Hållbarhet på Pensionsmyndighetens fondtorg”  

 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.