Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Ramverk för finansiell rapportering av biologisk mångfald släppt

Publicerad: 16 mars 2022, 10:37

Ramverket TNFD för rapportering om finansiella risker förknippade med biologisk mångfald och ekosystemtjänster har släppts i en betaversion.

Foto: Skärmdump

Hälften av världens BNP sägs vara beroende av naturen, samma natur som snabbt utarmas och där ett nytt globalt ramverk likt Parisavtalet nu förhandlas fram. Men för företag och finansiella institutioner gäller det att ha koll på riskerna och möjligheterna med biologisk mångfald och ekosystemtjänster om inte affärerna ska skadas. Ett nytt globalt ramverk för detta har nu släppts i en första betaversion.

Ämnen i artikeln:

Rapportera hållbarhetsrisker

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


I går eftermiddag släpptes den första versionen av det nya ramverket för finansiell rapportering av risker relaterade till biologisk mångfald och ekosystemtjänster, som tagits fram av Task force on Nature-related Financial Disclosures, TNFD. 

Det som nu släppts är en så kallad betaversion där användarna uppmuntras att stödja den vidare utvecklingen av ramverket genom en öppen och innovativ process, som ska lägga grunden för rekommendationer som ska släppas under september. Utkastet till ramverk innehåller tre delar; en bakgrund med nyckelbegrepp och definitioner, rekommendationer för rapporteringen som är linjerade med TCFD samt en praktisk vägledning om hur risker och möjligheter ska analyseras.

Ramverket följer logiken, och ska vara i linje med, föregångaren på klimatområdet, TCFD, och ska även samordnas med andra rapporteringsstandarder och ramverk. En avgörande skillnad mot klimatfrågan är att geografisk plats har stor betydelse för biologisk mångfald och ekosystemtjänster, därför föreslås nu en platsspecifik riskhantering och rapportering.

”Min förhoppning är att regeringar kommer överens om ett ambitiöst och effektivt post-2020 globalt ramverk för biologisk mångfald, om vilket förhandlingar äger rum den här veckan i Geneve, som sedan kan ge de mätetal och mål som TNFD ska fortsätta utveckla under de kommande månaderna”, säger Elizabeth Mrema, FN:s chef för biologisk mångfald samt medordförande i TNFD, i en kommentar.

Läs ramverket  

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev