måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Rapport: Fullt av kryphål i bankernas hållbarhetslöften

Publicerad: 7 september 2021, 09:14

Nordea får högt betyg för sitt klimatdelmål till år 2030 men på andra områden ser det inte lika bra ut, enligt en ny granskning av Shareaction.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Europeiska bankjättar lever inte upp till sina hållbarhetslöften. Det framgår av en granskning som konstaterar att mindre än hälften av bankerna har lovat att fasa ut koltyngda verksamheter. Dessutom identifieras ett antal kryphål av kryphål i bankernas löften.

Ämnen i artikeln:

EkonomiInvesteringarParisavtaletHållbarhetskommunikationKolOljaFossila BränslenArktisKoldioxidutsläpp

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


I en utförlig rapport som jämför över 25 europeiska storbankers hållbarhetslöften med faktiska åtgärder lyser det rött och brandgult på sida efter sida. Det är den icke-vinstdrivande organisationen Shareaction som bland annat kartlagt bankernas riktlinjer för investeringar i kol, olja och gas samt biomassa.

Danske bank och Nordea är de två nordiska banker som ingår i granskningen. Nordea får högt betyg för sitt klimatdelmål om halverade utsläpp till 2030, men när det gäller finansiering till fossiltyngda verksamheter ser det inte lika bra ut. Och det är banken tyvärr inte ensam om. Mindre än hälften av bankerna har lovat att fasa ut koltyngda verksamheter och här finns massvis av kryphål, menar organisationen.

Flera banker har åtagit sig att inte bidra till olje- och gasutvinning i Arktis, men bara en bank har vidgat detta till att också gälla oljesandsutvinning och fracking. Enligt rapporten är det ingen europeisk bank som hittills åtagit sig att helt sluta finansiera fossila bränslen, trots att det är vad som krävs för att kunna nå 1,5-gradersmålet. Danske bank är dock en av två som infört finansiella restriktioner till projekt kopplade till ny olje- och gasutvinning.

Shareaction menar också att bankerna bör införa riktlinjer för biomassa när förbränning av trä släpper ut mer koldioxid än kol. Av de tjugofem europeiska bankerna är det tretton som anser att biomassa kan klassas som förnybar. Organisationen har också kollat på bankernas arbete med biologisk mångfald och kan konstatera att tio banker har en biodiversitetspolicy.

Läs Shareactions granskning av 25 europeiska bankjättar

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev