söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Rapport: Grönmålning största hotet mot hållbara investeringar

Publicerad: 13 augusti 2021, 09:41

Allt större pengaflöden riktas mot hållbara investeringar och största risken är grönmålning, enligt ny rapport. Foto: baona

På bara fem år har pengaflödena till hållbara investeringar tiodubblats. Den största risken är nu grönmålning, enligt en ny rapport som oroas över vaga nettonollåtaganden.

Ämnen i artikeln:

Hållbara AffärerKlimatfinansieringNettonollutsläppKlimatpolitikSocial hållbarhetKoldioxidutsläpp

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Nästan 80 procent av världens BNP omfattas av nettonollåtaganden. Samtidigt strömmar pengar till hållbara investeringar, ett flöde som har tiodubblats på bara fem år. Det konstateras i en ny rapport över de senaste hållbarhetstrenderna från Generation investment management. Enligt rapportförfattarna börjar den hållbara ekonomin ta form. 

Det största hotet är dock grönmålning av olika projekt som vill locka till sig investerare. Det är med växande oro rapportförfattarna ser en låg kvalitet på en del av de nettonollåtaganden som görs och ofta vilseledande budskap om verkliga hållbarhetsfördelar.

”Under det mest avgörande decenniet för klimatåtgärder i vår historia visar den här rapporten på stora framgångar på många områden, men det återstår många brådskande utmaningar. Vi måste ta tillvara möjligheten nu när den globala hållbarhetsrevolutionen är här och säkerställa att vi inte faller tillbaka i gamla mönster utan i stället går in i en rättvis och hållbar framtid”, säger Al Gore, styrelseordförande för Generation investment management, i en skriftlig kommentar.

2021 kommer bli ett avgörande år med klimattoppmötet i Glasgow som en höjdpunkt, menar rapportförfattarna. Dock så ser de ett stort glapp mellan långsiktiga mål och åtaganden kontra kortsiktiga mål och planer. Att social rättvisa och jämlikhet har gjort intåg i styrelserummen hos investerare och företag tas upp som ett positivt tecken.

Läs hela rapporten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev