fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

"Risk att ESG-värderingar skapar grön bubbla"

Publicerad: 27 september 2021, 09:46

Eva Alfredsson, analytiker på Tillväxtanalys. Foto: Tillväxtverket

Investerare lockas av börsbolag med hög ESG-värdering, trots att det egentligen inte säger något om hur hållbart ett bolag egentligen är. Ny forskning visar att börsbolag med högre ESG-värdering därför klarat pandemins börsfall bättre än andra bolag.

Ämnen i artikeln:

Rapportera hållbarhetsriskerHållbarhetskommunikationGröna InvesteringarSocial hållbarhetAffärerEkonomi

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Under pandemin har forskare stresstestat börsbolagens ESG-värderingar för att se hur väl de hänger ihop med risk och avkastning. 5000 olika aktier i tio olika länder har följts under nästan tre års tid. Det visar sig att bolag med högre ESG-värdering haft lägre risk och klarat börsfallen bättre än andra företag. Deras aktier har alltså ansetts som säkrare kort av investerare. Samtidigt har de här aktierna haft en lägre potentiell maximal avkastning.

– ESG-värderingar är inget bra verktyg på hur hållbart och resilient ett företag egentligen är, så det behövs bättre mått. Men investerare tar det enda måttet som finns och ser det här som en positiv signal som de värderar i sina investeringsbeslut. Det kan vara en risk för att det här är en grön bubbla som inte håller över tiden, det finns just nu ett starkt sug efter hållbara investeringar, säger Eva Alfredsson, analytiker på Tillväxtanalys, till Aktuell Hållbarhet.

När forskarna går djupare och analyserar de tre olika pelarna visar det sig att sambandet mellan högre miljömässig värdering och låg risk och lägre maximal avkastning är mycket starkt. Sambandet för hållbart ledarskap är också signifikant, däremot är det inte signifikant för hög värdering av social hållbarhet. Studien har finansierats med medel från Tillväxtanalys.

Läs en svensk sammanfattning av forskarrapporten

Läs hela studien ”Is Corporate Social Responsibility investing a free lunch?” 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev