söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Riskkapitalet flödar in i svenska impactbolag

Publicerad: 18 februari 2022, 10:13

Av 2021 års riskkapital på 9 miljarder euro till svenska bolag går en majoritet till impactbolag, det vill säga bolag som tacklar minst ett av de globala hållbarhetsmålen.

Foto: tomograf

Svenska impactbolag får mest riskkapital i Europa, enligt en ny rapport. Dessutom ökar värdet på de svenska bolagen snabbast.

Ämnen i artikeln:

SverigeRiskkapitalGlobala hållbarhetsmålen

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Enligt en ny rapport hamnar Sverige på förstaplats när det gäller riskkapitalinvesteringar i så kallade impactbolag, det vill säga företag som tacklar minst ett av de globala hållbarhetsmålen. Under 2021 handlade det om 4,3 miljarder euro. Tyskland och Storbritannien kommer på andra och tredjeplats med 3,3 respektive 3 miljarder euro.

”Sverige är mitt uppe i en digital och grön omställning som drivs av snabbväxande unga företag med höga ambitioner att bidra till den gröna omställningen. Dessa företag ritar om kartan och bidrar inte bara med den tillväxt de själva står för, utan även till innovation, förnyelse och tillväxt i hela vårt näringsliv”, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson, i en kommentar.

En stark bidragande orsak till Sveriges förstaplats är allt riskkapital som strömmade in i Northvolt, som stod för mer än hälften av allt kapital. Utan Northvolt hamnar Sverige ungefär på samma nivå som Frankrike men ändå med betydligt mer riskkapital än de flesta andra EU-länder.

Totalt sett så står impactbolagen för 51 procent av riskkapitalet till svenska startupbolag. Sverige sticker även ut när det gäller tillväxttakt för impactbolagen under perioden 2017 till 2021. Värdet av de svenska bolagen har ökat 20 gånger, jämfört med 5-7 gånger för Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Nederländerna.

Rapporten bygger på data från den öppna databasen Sweden tech ecosystem som samlar in data från branschen.

Läs rapporten.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev