Hållbara finanser
Så kan Sveriges omställning finansieras
Publicerad: 8 november 2021, 10:59
Finansminister Magdalena Andersson presenterar statsbudgeten 2014. Tankesmedjan Global utmaning föreslår i en ny rapport åtgärder för omställning av Sverige. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Stöp om det finanspolitiska ramverket och lyft ur klimatinvesteringar ur statsbudgeten. Det är några av förslagen som tankesmedjan Global utmaning lanserar för att ställa om Sverige.
I en ny rapport från tankesmedjan Global utmaning presenteras ett antal åtgärder för att ställa om Sverige. Bland annat föreslår tankesmedjan att klimatinvesteringar ska brytas ut ur statsbudgeten för att undvika konkurrens med andra politiska förslag. Dessutom bör det finanspolitiska ramverket bestämmas av befolkningens sysselsättningsgrad i stället för statsskulden.
”Budgetreglerna har utrymme för en flexibilitet som inte används i dag. Genom en expansiv finanspolitik kan Sverige adressera utmaningarna, men också ta vara på möjligheterna. Vår rapport fokuserar på hur vi konkret kan finansiera omställningen, så att Sverige klarar av klimatmålen, utvecklar nya sektorer och skapar nya jobb”, säger Tove Ahlström, vd på Global Utmaning, i en skriftlig kommentar.
Några andra förslag är att Finansinspektionen ska kräva av bankerna att minska exponeringen i fossilintensiv verksamhet. Dessutom ska en nyinrättad grön investeringsbank främja oprövad miljöteknik genom att finansiera klimatinvesteringar hos företag och kommuner med lång investeringshorisont.
Global utmaning menar att Sverige behöver satsa mellan 100 och 450 miljarder kronor per år för att ligga i linje med Parisavtalet och årligen minska utsläppen med sexton procent. Rapporten är deras lösning på hur Sverige ska ställa om sina tillgångar och resurser för att genomföra den omställning som krävs.
Ladda ner rapporten ”Hur kan klimatomställningen finansieras?”