lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Så ser unga fondsparares hållbarhetsprioriteringar ut

Publicerad: 10 september 2021, 08:58

Swedbank har låtit undersöka unga sparares hållbarhetsambitioner. Foto: Henrik Montgomery/TT

Klimatet är den högst prioriterade hållbarhetsfrågan hos unga fondsparare. Men bland unga kvinnliga fondsparare är mänskliga rättigheter den viktigaste frågan.


JR


Cirka 60 procent av unga fondsparare mellan 18 och 34 ser klimatet som den mest prioriterade frågan för att investera hållbart. Det visar en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Swedbank. Prioriteringarna skiljer sig dock mellan unga män och unga kvinnor och det är främst männen som sätter klimatet högst upp bland sina hållbarhetsprioriteringar. Unga kvinnor rankar också klimatet högst, men tycker att den allra viktigaste hållbarhetsfrågan handlar om mänskliga rättigheter. Kvinnor prioriterar också jämställdhetsfrågan högre än männen. 22 procent av de de kvinnliga tillfrågade fondspararna uppger att de skulle prioritera sparande som fokuserar på att minska ojämlikheten mellan könen. Bland de manliga svarande var den siffran 7 procent. 

Undersökningen visar också att det finns ett intresse bland unga fondsparare att investera i det som Swedbank kallar omställningsbolag. Med det menar banken bolag som i dag inte anses vara hållbara men som arbetar för att ställa om verksamheten i hållbar riktning. Cirka 60 procent kan tänka sig att investera i den här typen av bolag. Här är dock de unga kvinnorna något mer tveksamma.

Läs mer om undersökningen 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev