lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Så ska Handelsbanken leva upp till Parisavtalet

Publicerad: 17 mars 2021, 10:19

Det nya ramverket ”Net Zero Investement Framework” lanseras nu efter en halvårslång testperiod.

Handelsbanken är en av finansaktörerna som åtar sig att leva upp till Parisavtalet genom ett nytt globalt ramverk.

Ämnen i artikeln:

Parisavtalet

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Efter en halvårslång testperiod lanseras nu ett globalt ramverk för investerare att nå nettonollutsläpp och att leva upp till Parisavtalet. Initiativet ”Net Zero Investement Framework” drivs av investerargruppen Institutional Investors Group on Climate Change, IIGCC, och har än så länge samlat 33 investerare som tillsammans representerar 8,5 biljoner USD. En av finansaktörerna som ingår i ramverket är Handelsbanken.

”I slutet av 2020 förpliktade vi oss till Net Zero Asset Managers vilket markerade ett viktigt steg i arbetet med att anpassa våra portföljer till Parisavtalet. Vi håller för närvarande på att färdigställa våra nya klimatmål och interna riktlinjer för företagsengagemang, som kommer att baseras på Net Zero Investment Framework. Att arbeta tillsammans med andra investerare när vi utvecklar verktyg och rapportering kommer att vara nyckeln framöver för att leverera i enlighet med vårt åtagande”, säger Carina Åkerström, vd för Handelsbanken, i en kommentar.

Det nya ramverket syftar till att investeringsportföljerna ska vara i linje med Parisavtalets ambitiösare 1,5-gradersmål. Det ska åstadkommas genom att dels avyttra investeringar i högutsläppande företag som inte har trovärdiga planer för utsläppsminskning, dels engagera sig i bolag som utvecklar sådana planer och dels investera i fler projekt och bolag som tillhandahåller klimatlösningar.

Läs mer om ”Net Zero Investement Framework” 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev