söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Snårskog av dokument för gröna fonder vid årsskiftet

Publicerad: 9 december 2022, 10:29

Veronica Selander Rosengren, chef för regelefterlevnad, Öhman Fonder Foto: Pressbild Öhman Fonder

Nya regler kring gröna fonder från årsskiftet riskerar att förvirra spararna. Det är fortsatt oklart vad som menas med hållbara investeringar och dokumentationen är svårtolkad.

Ämnen i artikeln:

Gröna InvesteringarEu

SS

Sten Sjögren


Från och med årsskiftet måste fondbolagen börja tillämpa nästa steg i det skärpta regelverket i EU:s förordning för hållbarhetsrelaterade upplysningar, SFDR. Hittills har förvaltarna kunnat marknadsföra fonder som gröna även om de investerar brett i olika börsbolag, vilket lett till kritik från bland annat Finansinspektion. De nya reglerna innebär att fondbolagen måste bli tydligare i sin information och berätta vad de menar med hållbara investeringar.

Problemet är att det inte finns någon vedertagen definition på en hållbar investering. EU-kommissionen har utlovat ett förtydligande men något sådant väntas inte förrän senare under 2023, enligt Angelica Thornquist Lavicka, senior jurist på Fondbolagens förening.

– Begreppet är upp till bolagen att fastställa. Det regelverket slår fast är att fondbolaget ska ange hur de definierar att investera hållbart, säger hon.

Tills vidare kommer alltså definitionen av hållbar investering att kunna skilja sig åt mellan de olika fondbolagen, vilket gör det svårt för spararna att orientera sig i djungeln av gröna fonder.

I dag lägger de flesta förvaltare ut hållbarhetsinfo för varje fond via fondbolagens kortfattade standardformulär som är tillgängligt för spararna. Från årsskiftet kommer dessa att ersättas av dokumentmallar framtagna på EU-nivå med cirka tio sidor hållbarhetsupplysningar per fond. Fondförvaltarna ska där svara på ett frågebatteri där åtskilliga formuleringar kräver en hög kunskapsnivå hos läsarna. Ett exempel är: ”Hur uppnår användningen av derivat målet för hållbar investering?”.

– Det kan upplevas krävande att ta till sig så mycket information. Finansinspektionen lägger ansvaret på branschen att uttrycka svaren tydligt. Det är en utmaning, säger Veronica Selander Rosengren, chef för regelefterlevnad på Öhman Fonder.

Till och med fondbolagen själva har haft problem med att få grepp om vilka upplysningar som efterfrågas i produktmallarna från EU.

– Det har varit ett omfattande arbete. Nu är vi nästan klara och förköpsinformationen blir en del av de informationsbroschyrer som läggs ut på hemsidan, säger Veronica Selander Rosengren.

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev