Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Studie: Mindre än 30 procent av innehaven i hållbara aktiefonder är taxonomi-kompatibla

Publicerad: 28 oktober 2020, 11:12

Foto: Mostphotos

En majoritet av de mest förekommande bolagen i europeiska hållbara fonder har låg kompabilitet med EU:s nya taxonomi, visar en analys från konsultföretaget Novethic.


Mindre än 30 procent av innehaven i hållbara aktiefonder är kompatibla med EU:s nya taxonomi. Detta enligt en analys som konsultföretaget Novethic har genomfört med stöd av Frankrikes miljö- och energimyndighet.

Novethic konstaterar emellertid att den genomsnittliga andelen om 29 procent taxonomi-kompatibla innehav i fonderna är hög jämfört med vad som krävs för märkningar som baseras på taxonomin. Men Novethic påpekar också att fondernas taxonomi-kompatibla andel sannolikt är lägre eftersom analysen endast bygger på det första steget för verifikation i linje med taxonomin.

Novethic har analyserat de 415 noterade bolag som är mest vanligt förekommande i europeiska hållbara aktieportföljer. Analysen visar att i majoriteten av fallen, 230 bolag, är mindre än 20 procent av företagets aktiviteter kompatibla med taxonomin. Av de analyserade bolagen bedöms 80 stycken ha mellan 80 och 100 procents kompabilitet med taxonomin.

Novethic menar att bristen på transparens i många fall gör det omöjligt att bedöma hur stor del av omsättningen som potentiellt är taxonomi-kompatibel. Novethic påpekar bland annat att många företag som är vana vid hållbarhetsrapportering ännu inte redovisar indikatorer kopplade till miljöpåverkan från deras produkter och tjänster.

”I många fall innebär bristen på transparens från företagen att det är omöjligt att bedöma hur stor andel av omsättningen som potentiellt är kompatibel med taxonomin”, skriver Novethic i en kommentar.

Läs Novethics rapport

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.