söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Svenska banker fortsätter finansiera fossilutvinning

Publicerad: 8 juni 2022, 09:06

Ekobanken och JAK Medlemsbank får bäst betyg av Fair Finance Guide. I botten finns Länsförsäkringar och Skandia.

Foto: Getty Images

Svenska banker har blivit mer restriktiva till att investera i fossilbolag. Men ingen av storbankerna säger nej till att finansiera bolag som expanderar sin utvinning av olja och gas, enligt Fair Finance Guides senaste rapport.


KT


Storbankerna säger fortfarande ja till bolag som expanderar sin utvinning av olja och gas, trots att detta bryter mot Parisavtalet. Det visar Fair Finance Guides årliga rankning av bankernas hållbarhetslöften.

Högst hållbarhetskrav ställer de små nischbankerna Ekobanken och JAK Medlemsbank. De står bakom nära hundra procent av de internationella hållbarhetsprinciper som Fair Finance Guide baserar sin rankning på. 

Bland storbankerna lovar Swedbank mest och ställer sig bakom 70 procent av principerna. SEB har gjort störst förbättring och tar sig därmed upp från bottenplatsen till näst bästa storbank med 68 procent. I botten ligger Länsförsäkringar och Skandia med 56 procent.

Framför allt har bankerna skärpt sina riktlinjer när det gäller stöd till fossilbranschen. Länsförsäkringar, SEB och Swedbank har följt efter Handelsbanken och utesluter nu fossilbolag ur samtliga av sina fonder. 

Inom utlåning har SEB, Nordea, Danske Bank och Swedbank också gjort skärpningar. Men bankerna sätter fortfarande inte stopp för utlåningen till bolag som utvinner olja och gas i Norge. Ingen av storbankerna har heller satt stopp för finansiering av bolag som expanderar utvinningen av olja och gas, trots att Internationella Energirådet (IEA) slagit fast att det behövs ett omedelbart stopp för ny utvinning om vi ska nå Parisavtalets 1,5-gradersmål.

Läs rapporten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev