Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Svenska banker sätter press på byggbolag

Publicerad: 14 april 2021, 09:33

Svenska banker kommer med nya krav på byggbolag vid kreditgivning.

Foto: Getty Images

Med hjälp av gemensamma riktlinjer för kreditgivning ska svenska banker säkerställa hållbara leverantörsled hos byggbolag.


Sju svenska banker är nu på väg att ta fram gemensamma riktlinjer för att uppnå ökad hållbarhet i byggbolagens produktion och leverantörsled. Förhoppningen är att bankerna i rollen som kreditgivare till byggbolagen ska bidra till minskad ekonomisk brottslighet och illegal arbetskraft i byggbranschen.

”I kreditgivningen anger vi nu ännu tydligare krav på att bygg- och fastighetsbranschen ska säkerställa och kunna följa upp att deras leverantörer och underleverantörer uppfyller de regler och förväntningar som finns på en schysst och rättvis marknad. Tillsammans med hela bygg- och fastighetsbranschen vill vi jobba för att påverka i en positiv riktning”, säger Anders Gullesjö, ansvarig för affärsområdet Business Customers på Danske Bank i Sverige, i en kommentar.

Utöver Danske Bank ingår Handelsbanken, Nordea, SBAB, SEB, Sparbankerna och Swedbank i initiativet och de gemensamma riktlinjerna ska implementeras hos respektive bank till slutet av 2021. Riktlinjerna ska bland annat säkerställa att bankernas låntagare har kontroll över produktionen, uppnå ökad styrning över vilken arbetskraft som nyttjas i alla leverantörsled samt se till att de underleverantörer som anlitas lever upp till gällande regelverk.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.