Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Svenska hållbarhetsfonder investerar i företag bakom skogsskövling

Publicerad: 21 september 2021, 09:12

Skogsbrand i Amazonas.

Foto: Edmar Barros/ TT

Företag kopplade till skogsskövling har hittats i hållbarhetsfonder hos flera svenska banker.


Ämnen i artikeln:

ArtskyddArtbevarandeGröna InvesteringarSkyddad natur

Flera högriskföretag i livsmedelssektorn som har kopplingar till skogsskövling i regnskogar kan hittas i ”hållbarhetsfonder” hos Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar, SEB, Skandia och Swedbank. Det visar en ny rapport från Fair Finance Guide, Naturskyddsföreningen och World Animal Protection. Rapporten visar vidare att svenska banker överlag fortsätter att investera fondsparares pengar i verksamheter som bidrar till regnskogsskövling i Amazonas. Enligt rapporten ställer ingen av de svenska bankerna krav på de utpekade företagen. 

”Vår granskning visar att svenska fondsparares pengar fortfarande bidrar till skövlingen och bränderna i Amazonas. Även om bankerna har bättrat sig något sedan vår rapport för ett år sedan, är det lång väg kvar. Amazonas riskerar att förvandlas till en savann och bankerna har, som delägare i företagen, ett stort ansvar för att stoppa utvecklingen”, säger Jakob König på Fair Finance Guide i en kommentar. 

Enligt rapporten är det Nordea som investerat mest i de utpekade bolagen, 5,5 miljarder kronor. Danske Bank och SEB är de banker som gett mest lån till bolagen, totalt 2,2 miljarder kronor. Danske Bank är den bank som totalt har flest finansiella kopplingar till företagen.

Läs ”Forests on Fire” 

 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.